Vitamin D3 trikrat na seznamu najpogostejših zdravil zdravnikov

ByMiha Kovač

24. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Vitamin D3 trikrat na seznamu najpogostejših zdravil zdravnikov

Vitamin D3, je med najpogostejše uporabljanimi zdravili med zdravniki, saj si ga zdravniki med desetimi najpogostejšimi zdravili predpišejo kar trikrat, poroča Delo. Lani so na svoje osebne recepte, ki so omejeni na 30 na leto, največkrat zapisali prav vitamin D3. S tem se postavlja vprašanje, ali so bili vsi zdravniki, ki so si ga predpisali, do njega res upravičeni ali pa so se posluževali sistema na način, ki bi lahko pomenil zlorabo.

Raziskava iz leta 2019 kaže, da kar štirje od petih odraslih v Sloveniji nimajo zadostnih količin vitamina D. To je še posebej zaskrbljujoče, saj so med pandemijo COVID-19 študije pokazale, da vitamin D pomaga umiriti vnetne procese v pljučih, kar lahko olajša potek bolezni. Povečano zanimanje za vitamin D med strokovnjaki je tako razumljivo, saj igra ključno vlogo v našem organizmu.

Kljub temu, da je predpisovanje vitamina D omejeno na določene medicinske indikacije, so podatki o tem, da si zdravniki zanj pišejo recepte v tako velikih količinah, presenetljivi. Vitamin D3 zaseda prvo, tretje in osmo mesto po številu predpisanih dnevnih odmerkov med zdravili za osebno rabo.

Mnenja strokovnjakov

Dr. Aleksander Stepanović, splošni zdravnik, ni bil presenečen nad visoko uvrstitvijo vitamina D3, saj meni, da ga zdravniki, predvsem starejše zdravnice, verjetno potrebujejo zaradi stanj kot sta osteopenija in osteoporoza. Po drugi strani dr. Danica Rotar Pavlič, družinska zdravnica, poudarja, da so na področju predpisovanja vitamina D številne novosti. Pričakuje se izdaja novih smernic za zdravljenje pomanjkanja vitamina D, ki bodo temeljile na obsežnih mednarodnih in domačih raziskavah, in ki bi lahko prinesle sveže usmeritve v to prakso.

Lani je bilo na osebni recept predpisanih za več kot 43.000 evrov vitamina D3, pri čemer več kot polovico tega zneska predstavljajo 12,5-mililitrske vitaminske kapljice, ki stanejo 9,94 evra na lekarniški recept. ZZZS omogoča zdravnikom, da si na pisni predlog lahko predpišejo do 30 receptov letno za osebno rabo, ki so obravnavani enako kot elektronski recepti, vendar brez funkcije obnovitve.

Kot navaja Delo, ni neposrednega nadzora nad osebnimi recepti, ki bi bil primerljiv s standardnimi kontrolami ZZZS. To pomeni, da redne analize o tem, koliko receptov je bilo predpisanih za druge osebe, ne potekajo, kar odpira vprašanja o možni zlorabi sistema.

Praksa predpisovanja med zdravniki

Dr. Vilma Urbančič Rovan, specialistka interne medicine, uporablja največ 15 receptov letno za akutna stanja, ki jih lahko obvlada brez dodatnih preiskav. Dr. Aleksander Stepanović pa izpostavlja, da recepte uporablja samo za zdravila, ki bi jih sicer potreboval, in tako prihrani čas, ki bi ga sicer porabil za obisk pri zdravniku. Dr. Danica Rotar Pavlič redko uporablja osebne recepte, občasno za premostitev težav svoje mame, ko se njena zdravnica ne odzove pravočasno.

Zdravniki so lani največ osebnih receptov izdali za zdravila, namenjena sistemskemu zdravljenju infekcij, za bolezni prebavil in presnove ter zdravil, ki vplivajo na živčevje. Med temi je tudi zdravilo ozempic, ki je sicer namenjeno zdravljenju sladkorne bolezni, a se zaradi svojih učinkov na izgubo teže uporablja tudi neustrezno, za namene, ki niso medicinsko utemeljeni.

Predpisovanja Ozempica

Kot navaja Delo, je povpraševanje po zempicu med zdravniki močno naraslo, predvsem zaradi njegovega učinka na zmanjševanje telesne teže. V letu 2022 so zdravniki na osebni recept predpisali skoraj za 96.000 evrov tega zdravila. Ni pa mogoče preveriti, koliko od tega je bilo predpisano na podlagi dejanskih medicinskih potreb, saj, kot potrjuje ZZZS, vpogled v medicinsko dokumentacijo nad osebnimi recepti ni omogočen.

Omejitve predpisovanja osebnih receptov so bile uvedene že pred leti, ko je ZZZS zaostril pogoje za njihovo izdajo. Osebni recepti so postali neobnovljivi, prav tako jih ne morejo prejemati zdravniki brez veljavne licence ali tisti, ki ne delujejo v okviru javnega zdravstva. Kljub temu število izdanih osebnih receptov ni znatno upadlo.

Predpisovanje osebnih receptov sicer predstavlja določeno razbremenitev za zdravstveni sistem, saj zdravnikom in njihovim bližnjim pogosto ni potrebno obiskati osebnega zdravnika za predpis terapije. Po nekaterih ocenah je na letni ravni s tem prihranjenih približno 100.000 obravnav.

[Vir: Delo]; Portal24; Foto: Freepik