Za prvi delovni teden je nova vlada zastavila nekaj pomembnih predlogov. Med njimi so predstavitev interventnega zakona na področju zdravstva in predlogi ukrepov za preprečevanje draginje. Te bo oblikovala delovna skupina, vzpostavljena bo danes.

Na ministrstvu za gospodarstvo pripravljajo analizo podražitev pri nas. Pripravljajo tudi ukrepe, ki jih za preprečevanje draginje sprejemajo v drugih državah. Ta teden bi se naj zvrstilo več sestankov, na katerih bodo predstavniki vlade in prodajalcev energentov ter trgovskih podjetij skušali najti način, ki bi preprečil, da bi glavno breme višjih cen nosili le potrošniki.

Ministrstvo za gospodarstvo

“Obvladovanje draginje je visoka vladna prioriteta, ki se rešuje v tesni koordinaciji s predsednikom vlade in pristojnimi ministrstvi,” so sporočili z gospodarskega ministrstva. Pojasnjujejo, da je strategija vlade dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi deležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj je doseči porazdelitev bremen vertikalno po celotni verigi deležnikov – proizvajalci, distributerji, trgovina. Ministrstvo ob tem proučuje še možnosti ukrepov za zaščito potrošnikov, ohranitev konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanje preskrbe s ključnimi dobrinami.

Delovna skupina

Danes bo oblikovana delovna skupina za pripravo ukrepov za premagovanje draginje energentov in hrane. V njej bodo predsednik vlade in ministri za gospodarstvo, za infrastrukturo in za kmetijstvo s strokovnimi ekipami. Delovna skupina se bo sešla danes. Dogovorili se bodo glede vsebinske priprave ter terminskega načrta ukrepov.

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo dokončen dokument z ukrepi za premagovanje prehranske in energetske draginje pripravljen do konca junija, so sporočili z Ukoma.

Opozorila strokovnjakov

Vladno delovno skupina čakajo številni izzivi. Na področju energentov so res potrebne subvencije in spodbude, a cene bodo vseeno rasle, opozarjajo strokovnjaki. “Državi dolgoročno ne bo uspelo vsega financirati oziroma subvencionirati, ker je v tem primeru to seveda dodatna davčna obremenitev,” je za Televizijo Slovenija dejal predsednik Slovenskega združenja za energetiko Aljoša Poredoš. Da na trgu energentov obstajajo vojni dobičkarji, kot jih je pred dnevi imenoval premier Golob, se sicer strinja tudi Poredoš – služijo predvsem tisti, ki energente nabavljajo na črnih trgih. “Obstajajo črni trgi na različnih področjih in nekateri izkoriščajo to stisko ljudi,” je dejal.

Opozorila

Največji slovenski naftni trgovec Petrol ob tem opozarja, da je regulacija cen naftnih derivatov nesorazmeren ukrep. Razmere se zaradi prepovedi uvoza ruske nafte še dodatno poslabšujejo, medtem ko država pobira polne dajatve.

Trgovinska zbornica premierja na pogovore pričakuje 23. junija. Bolj zaskrbljeni so kmetje – bojijo se nižanja odkupnih cen in opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dalj časa ne pokrijejo vseh stroškov.

“Kadar se cena hrane dviguje, takrat tudi mi manj prodamo. Mi se zavzemamo, da poraba ostaja na ravni, kot je bila do zdaj,” je za Radio Slovenija poudaril predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec. Prvi kazalnik, kakšne bodo cene, bo žetev pšenice, julija bomo torej videli, kakšne podražitve nas čakajo, je dejal Rebec.

Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved napoveduje ukrepe, če jim Golobova vlada ne bo prisluhnila. “Vsekakor se najprej začne pogovor za mizo. Če ne bomo uspešni, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano,” je opozoril.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je dejal, da bo rast cen za odjemalce treba kompenzirati z električno energijo, plinom in naftnimi derivati, še posebej za ranljive. “Pomoč bomo ciljno usmerjali, da bosta pomoč in kompenzacija res prišli do pravih skupin – absolutno med te skupine uvrščamo ranljive odjemalce, gospodinjstva, kmete, kot začetek prehrambne verige,” je poudaril Kumer.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Borut Živulović-Bobo

By A.K.

Komentar: