Vlada bo zamrznila višine cen dopolnilnega zavarovanja

Foto: Pexels

Vlada bo zamrznila višine cen dopolnilnega zavarovanja

Na današnji seji je vlada sprejela uredbo, ki bo osnova za zamrznitev ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Najvišja cena dopolnilnega zavarovanja bo omejena na 35,67 evra in bo veljala od prvega maja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na vladni tiskovni konferenci pojasnil, da je vlada sprejela uredbo kot pravno podlago za zamrznitev cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Uredbo, s katero bodo zamrznili cene, bodo sprejeli na petkovi dopisni seji. Danes sprejeto uredbo je treba namreč najprej objaviti v uradnem listu.

“Zviševanje cen dopolnilnega zavarovanja je nesprejemljivo,” je poudaril minister Bešič Loredan. “Vlada bo prevzela vse stroške zvišanja cen, saj se cene zdravstvenih storitev že dvigujejo,” je dodal. Hkrati je opozoril, da cene dopolnilnega zavarovanja ne smejo biti povišane, dokler ne bo sprejet zakon, ki ga ukine.

Minister za zdravje je napovedal, da bo vlada prevzela odgovornost za finančne obremenitve in bo denar najprej iskala z racionalizacijo zdravstvenega sistema, če bo potrebno, pa tudi iz proračuna.

Bešič Loredan je tudi pojasnil, da je prejel prošnjo za sestanek z direktorico ene od zavarovalnic, tako formalno kot neformalno. “To je lobistični stik, kar je nesprejemljivo, zato ga nisem sprejel. Če bi zavarovalnice prej razumele, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje sključeno zaradi financiranja javnega zdravstvenega sistema in ne le zavarovalni produkt, bi se lahko situacija razpletla drugače,” je povedal minister. Dodal je, da so morali ukrepati, ko je bilo napovedano zvišanje cen in ko so zavarovalnice trdile, da so tako prisiljene prenesti na ljudi, ker delajo plačati.

Vir Foto: Pexels