Danes se bodo na uvodnem srečanju sestali predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Vladno pogajalsko skupino bo vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Srečanja se bo udeležil tudi premier  Golob. Govora bo o vsebini in načinu dela v prihodnje.

Sanja Ajanović Hovnik je ob prevzemu poslov na ministrstvu napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati začela še v tem mesecu. Pogajalsko skupino je  vlada imenovala isti dan. Ministrica, pričakuje, da bodo skupni jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev hitro našli in tako dosegli dogovor.

Svoje zahteve so sindikati javnega sektorja naslavljali že na prejšnjo vlado. Do vsebinskih pogajanj ni prišlo. V sindikatih se za sindikalne aktivnosti v predvolilnem obdobju niso odločili. Od nove vlade pričakujejo, da bo pogajanja začela takoj in da bo vodila tvoren socialni dialog. Med sindikalnimi zahtevami je tudi takojšen dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov. Pogajanja o sindikalnih zahtevah po ureditvi ustreznih razmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, kjer se višina plač zaposlenih giblje pod ali okoli minimalne plače, pa bodo verjetno zahtevnejša.

Foto: Borut Živulović/BOBO

By A.K.

2 thoughts on “Vlada danes prvič s sindikati”

Komentar: