Vlada in Fides do rešitev zdravstvenega sistema z mediacijo

Foto: Freepik

Vlada in Fides do rešitev zdravstvenega sistema z mediacijo

V poskusu reševanja trenj med sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides ter vlado sta se strani dogovorili, da bodo za dosego sporazuma uporabile mediacijski postopek, pri čemer bo vlogo mediatorja prevzela Odvetniška zbornica Slovenije. Dogovor prihaja v času, ko vlada izraža željo po začasnem prenehanju stavkovnih aktivnosti sindikata Fides, da bi zagotovili nemoteno delovanje zdravstvenega sistema.

Ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel, je pojasnila, da je vlada na zadnji seji sprejela izhodišča za mediacijski postopek, ki naj bi pripomogla k uspešnim pogajanjem. Vlada si prizadeva, da bi v času mediacije prišlo do zamrznitve stavke. Slednje bi namreč bi omogočilo, da zdravstvene storitve potekajo brez motenj. Kljub temu pa predsednik sindikata Fides, Damjan Polh, vztraja, da začasna prekinitev stavke ni možnost, razen če se sklene nov sporazum z vlado, ki bi vključeval konkretne zaveze.

Mediacija, ki jo vodi Odvetniška zbornica Slovenije, predstavlja priložnost za obe strani, da najdeta skupno rešitev v dobrobit zdravstvenega sistema in njegovih uporabnikov. Ministrica Rupel izraža upanje, da se bo mediacija začela nemudoma. Ostaja pa vprašanje, ali bo sindikat Fides pristal na začasno zamrznitev stavke.

Dodatno je ministrica za zdravje poudarila, da vlada vztraja, da morebitni finančni učinki dogovora ne smejo nastopiti pred 1. januarjem 2025, kar dodatno komplicira pogajanja. Vlada in sindikat sta tako pred ključnim obdobjem, ki bo določilo potek zdravstvenega sistema v prihodnjih mesecih.

Fides zadovoljen

Vlada je po dolgotrajnih pogajanjih in pritiskih sindikata Fides danes sprejela ponudbo za mediacijo s strani Mediacijskega centra Odvetniške zbornice Slovenije, kar je pomemben korak naprej v procesu iskanja rešitev za težave v javnem zdravstvenem sistemu. Predstavniki Fidesa so izrazili zadovoljstvo z odločitvijo vlade. Poudarili so, da mediacija predstavlja ključni korak k doseganju sporazuma. “Začeti želimo pogovore nevtralno in spoštljivo,” so dodali v sindikatu.

Pogajanja o mediaciji so se začela že na torkovih srečanjih, kjer je Fides izpostavil, da premier Robert Golob ni uradno podelil mandata svoji pogajalski skupini za mediacijo. Kljub temu je sindikat že predhodno izrazil podporo predlogu mediacije, ki ga je predložil Mediacijski center Odvetniške akademije. Predsednik Fidesa, Damjan Polh, je poudaril, da je sindikat pripravljen na mediacijo in da so na predlog odgovorili pozitivno že pred tednom dni.

Premier Golob je v oddaji 24UR ZVEČER zavrnil očitke o zamudi pri sprejemanju predloga za mediacijo: “To ni res. Tudi osebno sem se z njimi sestal in na tem pogovoru tega na mizi ni bilo. Gre za to, kakšna so izhodišča. Ves čas smo enaki. Kakršnakoli sprememba lahko nastane od 1.1.2025. Čim bi eden od sindikatov dobil drugačne pogoje, bi imeli nov stavkovni val in na to ne moremo pristati.” Kot izpostavlja Golob: “Kar je pomembno, so pacienti. Prvi dan sem Fidesu povedal, da bomo naredili vse, da zaščitimo pacienta. Ni pomembno, kaj je bilo v preteklosti, pomembno je, kaj bo v prihodnosti.” Premier pogajalskih stališč ne razkriva.

Fides je s stavko pričel 15. januarja. Zahtevajo pa sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe, ki bi zagotovil ustrezno povišanje plač tudi za starejše zdravnike, po tem ko je večina mlajših zdravnikov že prejela povišanje plač.

[Vir: 24ur/STA]; Portal24; Foto: Freepik