Na današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja za javne uslužbence do 24. plačnega razreda  je vlada ponudila enkratne draginjske dodatke v obliki poračuna regresa. Sindikati so ogorčeni.

Po današnjih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik dejala, da bi javni uslužbenci tako prejeli dodatnih 325 evrov. Njihov regres bi namreč znašal 1400 evrov.

Sindikati so nad ponudbo ogorčeni. Pred dvema tednoma so namreč skupaj z vlado kot prioriteto zastavili uskladitve plačnih razredov. Vlada zdaj to zaradi nepredvidljivih razmer ocenjuje kot neprimerno. O uskladitvi plačne lestvice se je vladna stran pripravljeni pogovarjati, a ne za letošnje leto.

Sindikalni pogajalski skupini zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, če vlada ne bo pristopila k reševanju obljubljenega.

Na uvodnem srečanju pred dvema tednoma so se dogovorili, da naj bi k iskanju rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov in višine poračuna letošnjega regresa pristopili takoj.

Vlada je izhodišča za pogajanja sprejela v petek. Podrobnosti ni razkrila. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po uvodnem srečanju povedala, da bodo prve rešitve poskušali doseči do letošnjega oktobra. O uvodnem srečanju sindikatov z vlado smo poročali tukaj.

Sanja Ajanović Hovnik je ob prevzemu poslov na ministrstvu napovedala, da se bodo pogajanja s sindikati začela še v tem mesecu. Pogajalsko skupino je vlada imenovala isti dan. Ministrica pričakuje, da bodo skupni jezik in v zadovoljstvo vseh 185.000 javnih uslužbencev našli hitro in tako dosegli dogovor.

Foto: AP