Vlada kmetom dala obljube, protest odpovedan

Kmetje, protest v Žalcu [Foto: AndrejkaAndreja na X]

Vlada kmetom dala obljube, protest odpovedan

Predstavniki kmečkih organizacij so po seriji intenzivnih sestankov sklenili, da veliki kmečki protest, napovedan za prihajajoči torek v Ljubljani, zaenkrat ne bo izveden. Odločitev je sledila srečanju s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, ki je kmetom predstavila serijo predlogov in obljub. V luči teh zagotovil so kmetje izrazili pripravljenost počakati na uresničitev vladnih obljub, kot poroča medijska hiša N1. Kljub temu pa ostaja v ozračju napetost, saj kmetje opozarjajo, da bo v primeru neizpolnjevanja obljub v enomesečnem roku protest “slej kot prej” realiziran.

Pogajanja med kmeti in vlado, ki so bila do petka očitno na mrtvi točki, so dobila nov zagon po srečanju s kmetijsko ministrico. Predstavnik Združenja hribovskih in gorskih kmetij, Janez Beja, je za N1 potrdil, da je bila na sestanku Kmetijsko gozdarske zbornice sprejeta odločitev o preklicu torkovega protesta, s čimer se žoga prelaga na vladno polovico igrišča.

Spomnimo…

Kmetje napovedujejo protest: V Ljubljano bo prihrumelo 2000 traktorjev

Kmetijske organizacije v Sloveniji, pod vodstvom sindikata kmetov, so napovedale množičen protest, ki bo 19. marca zasedel ulice Ljubljane. Z zahtevo po spremembah v kmetijski politiki in zakonodaji se bodo kmetje zbrali s traktorji in panoji pred različnimi ministrstvi, vključno s Trgom republike. “Pozivamo na mirne, kulturne proteste, saj menimo, da smo kmetje kulturni in ne pričakujemo nekih izgredov,” je pojasnil predsednik sindikata kmetov Anton Medved. Protest, ki naj bi trajal od 10. do 14. ure, pričakuje udeležbo okoli 2000 traktorjev… več tukaj.

Obljube, ki so jih kmetje prejeli

Med ključnimi obljubami, ki so jih kmetje prejeli, je vladno zagotovilo o večjem upoštevanju potreb kmetov pri postavljanju suhih zadrževalnikov, ki so ključni za preprečevanje škode v Savinjski dolini, ter o odstranjevanju naplavljenega materiala s kmetijskih površin po poplavah. Vlada je prav tako obljubila, da bo razmislila o izvzetju plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetovanje iz obdavčitve, kar bi lahko imelo velik vpliv na finančno breme kmetov, navaja N1.

Poleg tega so kmetje in vlada razpravljali o obvladovanju populacije zveri, predvsem volkov, kar bi lahko sledilo primeru načrtovanja populacije medvedov. To bi lahko predstavljalo pomemben korak naprej v sožitju med kmetijstvom in divjimi živalmi.

Vendar pa ostaja nekaj vprašanj odprtih, vključno s plačilom pristojbin za gozdne ceste, kjer kmetje trenutno niso prejeli zadovoljivih rešitev. To jih utegne spodbuditi k dodatnim pogajanjem ali iskanju pravnih mnenj.

Kmetje, ki jih je v preteklosti že večkrat pripeljalo na ulice, so tokrat izrazili pripravljenost počakati in videti, ali bo vlada uresničila svoje obljube. Janez Beja poudarja, da bodo prve rezultate pričakovali najkasneje v roku meseca dni, kar pomeni, da je potencial za protest še vedno prisoten, a odložen v pričakovanju pozitivnih premikov s strani vlade, še poroča N1.

[Vir: N1]; Portal24; Foto: AndrejkaAndreja na X