Raziskovalka in sodelavka Sledilnika Maja Založnik je na Twitterju zapisala, da je Ministrstvo za zdravje glede deljenja podatkov o hospitalizacijah s Sledilnikom izrazila pomisleke zato so prekinili 843 dni dolgo časovno serijo

Maja Založnik se vpraša, kako pomembni so podatki o hospitalizacijah za spremljanje epidemije in na vprašanje v nizu zapisov odgovori:

“Podatki o potrjenih okužbah so vedno manj zanesljivi, saj se vedno manj ljudi uradno testira, tudi če so doma na HAT pozitivni. To bo ublažila namera NIJZ, da prične spremljati okužbe na vzorcu prebivalstva, ampak do takrat nam ostanejo samo hospitalizacije in smrti.” 

Za smrti vemo, da imajo kak mesec zamude za okužbami, tako da so za spremljanje epidemije ” v živo ” ti podatki neprimerni, dodaja Maja.

Maja Založnik je med drugim v niti zapisala tudi: Drug vir podatkov o hospitalizacijah je EPISARI mreža, ampak ti podatki se zaradi zamudnega zbiranja objavljajo tudi z enotedensko zamudo!”

“Poročilo, ki so nam ga dnevno posredovali iz ministrstva za zdravje, je vir ažurnih podatkov glede enega najpomembnejših kazalnikov epidemije. Kvaliteta podatkov je slabša kot pri EPISARI, ampak na Sledilniku smo izvajali QA (preverba, op. a.) in popravke javljali nazaj na ministrstvo. Vsi slovenski modelarji jih uporabljajo. Brez teh podatkov ni (ažurnih) modelov. Ostanejo nam samo še podatki, ki jih dobivamo neposredno iz intenzivnih enot – našim poročevalcem sem neizmerno hvaležna za njihovo požrtvovalnost.” 

Maja Založnik

Na Twitterju se je zaradi zapisov Založnikove razbesnel vihar. Zgražali s se tudi podporniki vlade.

Svoje je zapisal tudi bivši premier Janez Janša.

Pozno zvečer pa se je na Twitterju odzvalo tudi Ministrstvo za zdravje in pojasnilo, da je šlo za napako.

Glede na to, da je raziskovalka in sodelavka Sledilnika Maja Založnik na Twitterju zapisala, da je Ministrstvo za zdravje glede deljenja podatkov o hospitalizacijah s Sledilnikom izrazila pomisleke, podatki so pa usahnili, je odgovor ministrstva glede napake milo rečeno čuden.

To pa ni bil edini včerajšnji trenutek, ko vlada ni želela deliti informacij. Enega si je privoščil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, o tem je ta portal poročal tukaj.

Miha Kovač

Foto: WMO

By A.K.

Komentar: