Vlada podaljšala regulacijo cen električne energije in zemeljskega plina

Minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, je napovedal podaljšanje regulacije cen električne energije za najranljivejši del prebivalstva v prihodnjem letu. Cena zemeljskega plina bo omejena do konca aprila 2024. Poteza je odgovor na povečanje cen energije, ki še naprej ostajajo nad dolgoletnim povprečjem.

Regulacija ohranja cene za najranljivejše

Do konca letošnjega leta so bile cene električne energije in plina omejene za gospodinjstva, male poslovne odjemalce, zaščitene odjemalce, javne zavode ter mala in srednje velika podjetja. Po izteku trenutne regulacije bi se znesek za gospodinjstva povečal za približno 30 odstotkov. Da bi zaščitila najranljivejše, je vlada sprejela uredbo, ki ohranja omejitve cen energije za ta segment prebivalstva.

Kumer je pojasnil, da bo nova uredba prinesla spremembe, kjer bo 90 odstotkov dejanske porabe zaračunane po obstoječih cenah, preostalih 10 odstotkov pa po tržni ceni. Odjemalcem bo slednej omogočilo boljši pregled nad stroški energije na svojih računih. Za povprečnega gospodinjskega odjemalca, ki porabi 4.035 kWh na leto in ima obračunsko moč 7 kW ter razmerje porabe po višji in nižji tarifi 45:55, bo to pomenilo približno 3,7-odstotno povišanje računa, kar znaša 2,64 evra.

Regulacija velja do konca leta 2024

Podaljšanje regulacije cen električne energije bo veljalo za gospodinjske odjemalce in tudi za uporabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb do konca leta 2024. Minister Kumer je poudaril, da ima to podaljšanje dva pozitivna učinka. Država prevzema del stroškov za električno energijo, kar bo razbremenilo prebivalstvo pred pritiskom višjih cen elektrike, hkrati pa bo pomagalo pri obvladovanju inflacije.

Zamejene tudi cene plina

Poleg podaljšanja regulacije cen električne energije je vlada z uredbo zamejila tudi cene zemeljskega plina za vse vrste gospodinjskega odjema. Ta ukrep bo veljal samo pozimi, od 1. januarja 2024 do 30. aprila 2024. Kumer je pojasnil, da se napovedujejo težave na svetovnih plinskih trgih. Vlada želi zato preventivno zagotoviti stabilne cene ogrevanja.

Z omejitvijo cen plina se pričakuje, da bodo računi gospodinjstev za ogrevanje nižji za približno 22 odstotkov, kar bo olajšalo finančno breme državljanov v zimskih mesecih.

vir

Foto: Freepik

Portal24