Vlada potrdila sporazuma s FIDES-om in SVIZ-om

ByA.K.

13. januarja, 2023 , ,

Vlada potrdila sporazuma s FIDES-om in SVIZ-om

Vlada je potrdila stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom FIDES. Ta med drugim predvideva vzpostavitev novega plačnega stebra za zdravstvo, ki naj bi ga vlada oblikovala do 1. aprila.

Stavkovni sporazum s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije FIDESje ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po končani mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo.

Vlada se je na tokratni seji seznanila s sporazumom. Za podpis je pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

V sporazumu vlada izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki. Vlada obsoja kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci. Prav tako se vlada zavezuje, da bo zdravnike in zobozdravnike, nosilce zdravstvene dejavnosti, priznala in prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno FIDES-a, vključila kot enakopravne partnerje pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema.

Druga stavkovna zahteva naj bi se reševala po predvideni časovnico, in sicer tako, da bo že 25. januarja prvo srečanje pogajalskih skupin.

“Cilj je, da vlada do prvega aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Vlada bo zakonski predlog vložila v zakonodajni postopek do tridesetega junija letos. Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne bodo implementirale do 1. 1. 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E 1, nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati s 1.1. 202024, vse preostale zahteve se naslovijo v ločenem plačnem zdravstvenem stebru,” je pojasnila v. d. direktorice Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Podpredsednik FIDES-a Gregor Zemljič vsebine sporazuma po parafiranju ni želel razkriti. Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je Zemljič naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.

Vlada potrdila izhodišča za pogajanja s SVIZ-om

Vlada je potrdila izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) za dejavnost vzgoje in raziskovalno dejavnost.

Sporazum naj bi pomočnicam vzgojiteljic dvignil izhodiščne plače za štiri plačne razrede, z 22. na 26. Mladim raziskovalcem dogovor prav tako prinaša štiri plačne razrede, od 1. aprila bodo uvrščeni v 36. plačni razred.

SVIZ je dogovor z vlado potrdil v torek. Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj pa je takrat povedal, da bodo, če bo vlada potrdila parafirani dogovor, odpovedali za soboto napovedan protestni shod.

Štrukelj je tudi opozoril, da jih v nadaljnjih pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma čakajo še zahtevne naloge, ki se vežejo na odpravo nesorazmerij oziroma zaostankov pri plačah pri visokošolskih učiteljih, ki zaostajajo za osem plačnih razredov za zdravniki, osnovnošolskih in srednješolskih učiteljih, vzgojiteljicah in predvsem pri delovnih mestih v skupini J.

Pri tem v SVIZ-u računajo na to, da se bodo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma tudi o drugih zahtevah nadaljevala in da bodo tudi tam podobno uspešni, kot so bili doslej.

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je kot najtrše orehe, ki jih bo treba streti v nadaljevanju pogajanj, omenila nesorazmerja, zaostanek plač učiteljev in vzgojiteljic v primerjavi z nekaterimi drugimi plačnimi skupinami.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zvišala se bo upokojitvena starost, kdo bo delal dlje?

Zvišala se bo upokojitvena starost. Pri pripravi pokojninske reforme, se bo namreč treba pogovoriti tudi o postopnem zvišanju odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovoriti bo treba tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti, menijo na ministrstvu. Reformo napoveduje ministrstvo za delo o njej bodo ta mesec razpravljali na koalicijskem vrhu… več tukaj.