Vlada razkrila ključne projekte za leto 2024

Vlada Foto: Žan Kolman/KPVFoto: Žan Kolman/KPV Vlada RS Flickr

Vlada razkrila ključne projekte za leto 2024

Vladna ekipa pod vodstvom podpredsednika vlade in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luko Mesec, predstavila ključne projekte, ki so bili izvedeni v preteklem letu, ter razkrila načrte za leto 2024. Med najpomembnejšimi novostmi je bil poudarek na normativnem načrtu dela vlade, ki bo, po besedah Mesca, zagotovil večjo predvidljivost in organiziranost v delovanju vlade v prihajajočem letu.

O normativnem načrtu je Mesec povedal: “Kar pomeni, da bo letos delo vlade predvidljivejše, ker smo že na začetku leta postavili jasen vsebinski okvir, in tako bolje usklajeno in organizirano.” Kljub temu pa je dodal, da podrobnosti vsebinskega okvira za leto 2024 ne bodo javno komunicirane, saj želijo preprečiti nepotrebno ponavljanje preteklih napovedi reform.

Poleg tega so se srečali tudi s predsedniki parlamentarnih odborov, ki so izrazili kritike in pohvale glede dosedanjega dela vlade. Ministra za finance, Klemen Boštjančič, je pohvalil kritični pristop poslancev, ki ga je ocenil kot nujnega za boljše delovanje zakonodajnih procesov.

Napoved nadaljnjih ukrepov

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je medtem poudaril uspešno reakcijo vlade na poplave in izplačilo dodatnih sredstev gospodarstvu ter prebivalcem. Poleg tega so napovedali nadaljnje ukrepe, kot je prenova pokojninskega sistema.

To se mi zdi, da smo za prvi polčas naredili brez napake, s kakšno seveda manjšo težavico, in vsi skupaj imamo cilj, da to zgodbo nadaljujemo.

Matjaž Han

Minister za finance, Klemen Boštjančič, ni našteval posebnih končanih projektov, vendar je izpostavil zdravstveno reformo in pogajanja o plačni reformi kot ključne prioritete vlade. Poudaril je, da bodo prizadevali financirati pričakovanja državljanov prek večje produktivnosti in večje dodane vrednosti.

Glede transparentnosti vladnih aktivnosti je Boštjančič povedal: “Ne bomo v javnosti komentirali vnaprej, kaj bomo delali in kako se pogovarjamo, ker se te stvari običajno zlorabijo in izrazito negativno vplivajo na to, da bi se kar koli dogovorili.” Minister je dodal, da si bodo prizadevali za vzpostavitev zaupanja, predvsem s sindikati.

Ministri iz kvote SD-ja so izpostavili članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov in podporo gospodarskim naložbam kot svoje dosežke. O prihodnjih načrtih pa so ostali bolj zadržani, kot je poudaril Matjaž Han: “Čim manj bi rad napovedoval, pa čim več bi rad pokazal, kaj smo naredili.”

Vlada je tako predstavila svoje dosežke in načrte za leto 2024, pri čemer je poudarila predvidljivost in organiziranost svojega dela ter sodelovanje s parlamentom in državljani.

vir; Foto: Žan Kolman/KPV Vlada RS Flickr : Porta24