Vlada RS: Najcenejša košarica živil od začetka popisovanja

ByAna Koren

20. januarja, 2023
Foto: PexelsFoto: Pexels

Košarica živil od začetka popisovanja tokrat najcenejša

Povprečna košarica osnovnih živil, njihove cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 17. januarja stala 41,28 evra. To je najmanj doslej in za okoli 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu septembra lani.

Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 39,06 evra. Sledili so Spar (39,43 evra), Hofer (39,79 evra), Mercator (42,44 evra), Tuš (42,66 evra) in Eurospin (44,28 evra).

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za kar 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol, so poudarili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Znižala se je tudi razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki na tokratnem popisu znaša nekaj več kot pet evrov. To nakazuje na približevanje najnižjih cen med posameznimi trgovci.

Posebnost tokratnega popisa je, da se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu. Pi preostalih petih trgovcih se je znižala, poudarja ministrstvo.

Glede na celotno obdobje spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil, in sicer od 13. septembra lani do 17. januarja, je bila vrednost povprečne najcenejše košarice na tokratnem popisu najnižja, in sicer znaša 41,28 evra.

Najbolj so se podražili žitni izdelki

Analize desetega popisa razkrivajo, da so se v primerjavi z devetim popisom najbolj podražili žitni izdelki. Testenine so se podražile za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke. Kruh je dražji za dobre tri odstotke in pol.

Cene svinjskega mesa so padle za malo manj kot četrtino. Cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je glede na prejšnji popis pocenila za 1,28 evra. Zdaj znaša 28,54 evra. S tem se je povečala tudi razlika med najnižjo in najvišjo vrednostjo sadno-zelenjavne košarice pri posameznih trgovcih, ki trenutno znaša kar 12,56 evra.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v hiši

Velike količine zavržene hrane je velika težava po vsem svetu, ocene kažejo, da se vsako leto zavrže ali zavrže med 30 in 40 odstotkov hrane. Ne samo, da je to ogromna izguba hrane, ampak se zapravijo tudi vsi viri za proizvodnjo te hrane, vključno z energijo, gnojili in rabo zemlje.

Obstajajo pa preprosti koraki, s katerimi lahko vsi zmanjšamo živilske odpadke v lastni kuhinji. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko prispevate k boju proti nepotrebnim živilskim odpadkom… več tukaj.