Vlada s sindikati javnega sektorja sklenila pomemben dogovor o delni uskladitvi plač

ByA.K.

10. januarja, 2024 , ,
Sindikati in vlada Foto: Vlada RS X

Vlada s sindikati javnega sektorja sklenila pomemben dogovor o delni uskladitvi plač

Vlada je s sindikati javnega sektorja uspešno sklenila dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo. Dogovor, ki so ga parafirali pred božičnimi prazniki, pomeni pomemben korak v prizadevanjih za prenovo plačnega sistema. Drugi sindikati imajo možnost podpisa do konca meseca, vendar se že kaže, da bo večina podpisov dosežena.

Skladno s tem dogovorom se bodo plače v javnem sektorju uskladile z inflacijo v vrednosti 80 odstotkov v obdobju december 2022–december 2023. Statistični urad je inflacijo za to obdobje ocenil na 4,2 odstotka, kar bo povečalo vrednost plačnih razredov plačne lestvice za 3,36 odstotka. Regres za letni dopust bo izplačan že marca, namesto junija, kar je dodatna ugodnost za zaposlene v javnem sektorju.

Poleg samega dogovora so bili podpisani tudi aneksi h kolektivnima pogodbama za javni sektor in negospodarske dejavnosti, kar bo omogočilo uresničitev vsebine dogovora.

Finančni minister Klemen Boštjančič, ki je vodil pogajanja, je izpostavil pomen tega dogovora kot “pomembne etape” v prizadevanjih za reformo plačnega sistema. V prihodnjih tednih in mesecih jih čaka še zahtevno delo.

Vodja pogajalske skupine sindikata javnega sektorja, Jakob Počivavšek, pa je izrazil zadovoljstvo, da so uspeli doseči to dogovor in se lahko zdaj osredotočijo na še zahtevnejša vprašanja. Čas za podpis dogovora še ni potekel, vendar že kaže, da bo večina sindikatov podpisala sporazum.

Datum nadaljnjih pogajanj o reformi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij še ni določen, vendar se pričakuje, da se bodo pogajanja nadaljevala kmalu, ko bodo oblikovane pogajalske ekipe. Obe strani sta izrazili zavezanost hitrim in konkretnim pogovorom v naslednjih korakih. Počivavšek je prepričan, da so večina sindikatov pripravljeni na nadaljnje pogajanje in si želijo, da bi se ta čim prej nadaljevala.

vir; Foto: Vlada RS X; Portal24