Vlada se je odločila za gradnjo nove sodne stavbe

Andreja Katič [Foto: Danijel Kovačič Grmek/ UKOM]

Vlada se je odločila za gradnjo nove sodne stavbe

Ministrica za pravosodje, Andreja Katič, je potrdila odločitev vlade o izgradnji nove sodne stavbe, s čimer nameravajo nasloviti dolgotrajno prostorsko problematiko sodstva v prestolnici, poroča RTV SLO. Po več letih razprav in zamrznjenih projektov je nova pravosodna ministrica razkrila, da bo lokacija nove sodne palače Bežigrajski dvor.

Projekt izgradnje nove sodne stavbe bo prevzela Družba za svetovanje in upravljanje, ki naj bi do konca meseca predstavila analizo financiranja. “Če je moja predhodnica projekt zamrznila, ga mi zdaj ponovno oživljamo,” je pojasnila Katič.

Izbor lokacije za novo sodno palačo na Dunajski cesti predstavlja odmik od prejšnjih načrtov. Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan je namreč opustila zamisel o novogradnji, ki je bila kasneje ponovno oživljena po njenem odstopu zaradi afere ob nakupu stavbe na Litijski cesti. Po njenem odhodu se je vlada ponovno zavezala k reševanju prostorske stiske sodstva.

“Nadaljujemo projekte, ki so se že začeli. (…) Pred kratkim smo v kabinetu predsednika vlade sprejeli odločitev, da je edina rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani izgradnja nove sodne stavbe.”

Andreja Katič

Dolgotrajni proces iskanja rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani ima korenine v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bili na različnih natečajih izbrani trije načrti za gradnjo na dveh lokacijah. Sedaj izbrana lokacija na Dunajski cesti, kjer trenutno stoji gradbena jama, je bila pred leti že predvidena za novo sodno palačo. Projekt je bil pripravljen v biroju Bevk Perović arhitekti, vendar je bil opuščen v prejšnjih letih.

Poleg ministričinih napovedi je ljubljanski župan Zoran Janković izpostavil, da je Dunajska cesta najprimernejša lokacija za nove sodne prostore, kar dodatno potrjuje odločitev vlade o nadaljevanju z izgradnjo.

Vlada in ministrstvo za pravosodje sicer še nista podala uradnih izjav o usodi stavbe na Litijski cesti, ki ostaja v lasti ministrstva. Preučujejo tako nakup kot ustreznost in varnost objekta, kar nakazuje, da se rešitve za sodstvo šele oblikujejo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič Grmek/ UKOM