Vlada zavrnila namige o pogojevanju dodatnega financiranja RTVS

V zadnjih dneh so se pojavili namigi, da naj bi premier Robert Golob pogojeval dodatno financiranje RTV Slovenija z ukinitvijo nekaterih oddaj, posebej pa je bila omenjena oddaja Tarča. Vlada je zdaj odgovorila na te namige. Vlada je zatrdila, da ne posega v program RTV Slovenija in napovedala preučitev možnosti dodatnega financiranja.

Po sestanku med predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednikom uprave RTV Slovenija Zvezdanom Martičem, na katerem so razpravljali o finančnih težavah javnega zavoda, je vodstvo RTV Slovenija 13. oktobra obvestilo vlado o situaciji. Vlada je na svojem družbenem omrežju X zapisala, da skladno z zakonom zagotavlja primerno financiranje javne službe. Ministrstvo za finance in ministrstvo za kulturo bosta preučila možnosti dodatnega financiranja zavoda na podlagi prejete dokumentacije.

Vlada je poudarila, da spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija. Poudarjajo tudi, da na noben način ne vpliva na program zavoda. S tem je vlada odgovorila na namige o pogojevanju financiranja z ukinitvijo oddaj, zlasti Tarče.

Huda finančna stiska

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je že prejšnji mesec sklical izredno sejo o finančnem položaju zavoda in povabil najvišje predstavnike ustanovitelja, da predstavijo rešitve. Po besedah vodje službe za finančne zadeve in računovodstvo na javnem zavodu Saše Umek Knez je RTVS v hudi finančni stiski, kot je še nikoli prej.

Prihodki zavoda za prihodnje leto naj bi znašali 139 milijonov evrov, če bo vlada pozitivno odgovorila na prošnjo za več sredstev. Uprava zavoda je v oktobru premierju Golobu predstavila finančno stanje in se dogovorila, da bo posredovala celovito poročilo vladi.

Uprava zavoda ima po zakonu možnost pozvati ustanovitelja k zagotovitvi sredstev za izvajanje javne službe. Za narodne skupnosti ocenjujejo, da bi za leto 2024 lahko potrebovali dodatnih deset milijonov evrov. Slednje so vključili med prihodke v upanju, da bo vlada zagotovila ta sredstva.

Osnutek programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 bo objavljen 30. oktobra, na podlagi katerega bo mogoče nadaljnje ukrepanje določiti.

vir

Foto: STA

Portal24