Vlada znižala trošarine in marže: Bodo cene goriv nižje?

V torek prihodnji teden se obeta prijetna novica za slovenske voznike, saj se bodo spet spremenile cene goriv. Vlada je v četrtek sprejela odločitev, da zniža trošarine in najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo. To naj bi prineslo občutno znižanje prodajnih cen goriv ter posledično vplivalo na zmanjšanje inflacije.

Po izračunih časnika Finance, ki je upošteval tudi vladno odločitev o znižanju trošarin in marž, bodo cene goriv od 5. decembra občutno nižje od trenutnih. Bencin se bo pocenil na približno 1,43 evra, dizel pa na nekaj manj kot 1,48 evra. To pomeni, da bodo cene goriv najnižje od julija letos. Vozniki bodo tako za 50-litrski rezervoar bencina odšteli 71,5 evra, medtem ko bo dizelsko gorivo stalo 74 evrov.

Trenutno je treba za liter bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja odšteti 1,508 evra, za dizelsko gorivo pa 1,544 evra. Po novem naj bi liter bencina bil cenejši za dobrih sedem centov, liter dizelskega goriva pa za dobrih 6 centov. Pri 50-litrskem rezervoarju bodo vozniki prihranili med 3 in 4 evre.

Vrednosti trošarin in marž za kurilno olje ostajajo nespremenjene. Pri Financah zato ne pričakujejo večjih sprememb pri ceni za liter kurilnega olja, ki bo ostal na ravni 1,13 evra, kar je najnižje od julija letos.

vir; Foto: Freepik; Portal24