Vlada (znova) prerazporedila 10 milijonov za RTV Slovenija

ByMiha Kovač

24. aprila, 2024 ,
Foto: Zajem zasloma

Vlada (znova) prerazporedila 10 milijonov za RTV Slovenija

Vlada bo uradu za narodnosti prerazporedila deset milijonov evrov, dodatna sredstva bodo namenjena za italijansko in madžarsko narodno skupnost, denar pa bo, kot sklicujoč se na sporočilo po seji Vlade poroča Peter Jančič na portalu Spletni časopis, porabljen v okviru Radiotelevizije Slovenija.

Gre za nadaljevanje lanske odločitve vlade, ko sta šef uprave RTVS Zvezdan Martić in vršilec dolžnosti direktorja Urada za narodnosti Janez Doltar sredi decembra popisala več aneksov k pogodbam o sofinanciranju radijskih in televizijskih programov za italijansko in madžarsko narodno skupnost, da je vlada lahko pet milijonov evrov RTVS za plače tam zaposlenih nakazala že v lanskem letu. Doltar je takoj za tem odstopil. Spletni časopis navaja, da menda zaradi zgodbe o nespodobnih povabilih, nepričakovanih objemih v pisarni in neprimernem dotikanju na delovnem mestu, kar so mu v anonimnem pričevanju očitale zaposlen. Vlada je lani sporočila, da bo na proračun za narodnosti letos prerazporedila še deset milijonov in tako reševala finančno luknjo RTVS, ki je, po izplačilu regresov nesolventna, glede na govorice navaja Spletni portal. Denar v vladi prerazporejajo, saj v državnem proračunu, ki določa, kaj vlada sme porabiti, deset milijonov za narodnosti za RTVS, ni bilo načrtovanih.

Spletni časopis navaja tudi, da je bilo lani v državnem proračunu načrtovano, da bo država RTVS za narodnosti primaknila dva milijona in ne sedem. Podobni so bili načrti tudi letos. Da bi dobil dodaten denar, se je s predsednikom vlade Golobom lani osebno sestal tudi novi šef uprave RTVS Zvezdan Martič, zaključuje Jančič.

Foto: Zajem zaslona; Portal24