Vladajoča koalicija skriva del koalicijskega sporazuma

Vladajoča koalicija skriva del koalicijskega sporazuma

Vladajoča koalicija je objavila le programski del koalicijskega sporazuma, medtem ko so pretekle koalicije objavile celotne dokumente. Ko je bilo zaprošeno za posredovanje dela, ki določa protokol sodelovanja koalicijskih partnerjev in organiziranost vlade, so bili na N1 obveščeni, da je ta del internega značaja. To je vzbudilo dvome o resnosti obljub o transparentnosti sedanje koalicije in vprašanja o tem, kaj morda skrivajo.

To je postalo še bolj relevantno po odhodu zdravstvenega ministra in podpredsednika vlade Danijela Bešiča Loredana ter odločitvi Levice in premierja Roberta Goloba, da bo bivši koordinator Levice Luka Mesec kot minister za delo ostal podpredsednik vlade. Premierjev kabinet in državna sekretarka Maša Kociper sta zavrnila prošnjo medijske hiše N1 za celoten dokument, rekoč, da je ta del internega značaja.

Zlonamerni informatorji

Vesna Vuković iz Gibanja Svoboda in koalicijski partnerji so bili enotni glede tajnosti dokumenta, kar je povzročilo dodatne sume. Vuković je zanikala, da bi imela informacije o razpravi pri premierju Golobu. Omenila je celo, da so informatorji “zlonamerni”. Vse tri vladne stranke (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so zanikale predlaganje tajnosti dela sporazuma in niso posredovale celotnega besedila pogodbe.

Levica je zanikala očitke o netransparentnosti, češ da so protokol o sodelovanju, ki je del koalicijske pogodbe, že podrobno predstavili javnosti in medijem. Vendar niso pojasnili, zakaj tega dela dokumenta niso želeli posredovati, če so ga že predstavili javnosti. SD je zanikal predlaganje tajnosti dela sporazuma in poudaril pomen zaupanja in sodelovanja. Prav tako so predlagali, da se za dodatna pojasnila na N1 obrnejo na Gibanje Svoboda. Gibanje Svoboda pa, kljub obljubi, da bodo to storili ni odgovorilo na vprašanja N1.

Odgovori vladnih strank niso zadovoljili medijske hiše N1, saj so bile obljube o transparentnosti ena ključnih obljub sedanje koalicije. Neobjavljanje celotnega besedila koalicijske pogodbe je v nasprotju s to obljubo in vzbuja dvome o resničnih namenih vladajoče koalicije.

vir Foto: STA Portal24