Vladavina prava in vloga državnega tožilstva: Zahteva po višjih plačah in večji neodvisnosti

ByA.K.

28. novembra, 2023
Portoroz, GH Bernardin. Osrednja slovesnost ob izobrazevalnih dnevih drzavnih tozilcev - ITD 2023, na kateri sta bili govornici predsednica republike Natasa Pirc Musar ter zacasna vodja Vrhovnega drzavnega tozilstva RS in vrhovna drzavna tozilka Mirjam Kline. Foto: Danijel Novakovič/STAFoto: Danijel Novakovič/STA

Vladavina prava in vloga državnega tožilstva: Zahteva po višjih plačah in večji neodvisnosti

Na tradicionalnem zboru državnih tožilcev, ki je potekal v Portorožu, so se izpostavila ključna vprašanja vladavine prava in vloge državnega tožilstva v Sloveniji. Začasna vodja vrhovnega državnega tožilstva, Mirjam Kline, je opozorila na perečo potrebo po močnem državnem tožilstvu s priznanimi pravnimi strokovnjaki ter izpostavila pomen ustrezne finančne nagrade za njihovo predano delo.

Kline je poudarila, da so plače tožilcev in sodnikov nespremenjene že od leta 2012, kar je privedlo do izgube velike vrednosti plač zaradi inflacije. Zaradi tega se pravniki odločajo za bolje plačane službe, kar postavlja pod vprašaj možnost oblikovanja močnega državnega tožilstva. “Sprašujemo se, ali in komu ni v interesu imeti močnega državnega tožilstva z vrhunskimi pravnimi strokovnjaki,” je dejala.

Podpora predsednice republike Nataše Pirc Musar

Podporo zahtevam tožilcev po višjih plačah je izrazila tudi predsednica republike, Nataša Pirc Musar, ki je izpostavila ključno vlogo pravosodnih organov pri zagotavljanju vladavine prava. “Za vladavino prava morajo imeti pravosodni organi zadostna sredstva in pristojnosti,” je dejala.

Poleg plačnih vprašanj so bile obravnavane tudi druge pomembne teme za učinkovitost pravosodnega sistema. Kline je izpostavila zahtevo po realizaciji ustavne odločbe o uskladitvi plač v pravosodju s primerljivimi funkcionarji ter aktivnem pristopu k zaključku dogovora o uvrstitvi državnih tožilcev v plačne razrede.

Predsednica Pirc Musar je poudarila, da za delovanje pravosodja niso pomembne le etične vrednote, temveč tudi ustrezni organizacijski, materialni in človeški viri, ki prispevajo k zagotavljanju neodvisnosti pravosodnih organov. “Neodvisnost pomeni, da imate vsi pristojni državni organi kazenskega pravosodja potrebna sredstva, zakonsko moč in pristojnosti za ustrezno izvajanje vaših nalog,” je dodala predsednica.

Kline je na koncu poudarila, da so tožilci s svojim strokovnim delom uspešno dosegli zastavljene cilje, kar je razvidno iz pregleda njihovega dela. Kljub povečanju števila kazenskih ovadb so uspeli več zadev rešiti, kot so jih prejeli. Vlada je letos sicer objavila razpise in imenovala 18 novih državnih tožilcev, a je treba upoštevati tudi napredovanja na višja mesta, kar je povzročilo skupno povečanje števila tožilcev le za tri.

vir; Foto: Danijel Novakovič/STA Urad predsednice; Portal24