Vladimir Putin bo ruski vojski dal vse kar zahteva

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov obrambni minister sta včeraj na velikem srečanju z vojaškimi poveljniki podala vrsto zelo zanimivih izjav. Njihove izjave so analizirali strokovnjaki ameriškega varnostno-obrambnega think-tank Inštituta za vojne študije in rezultate objavili ponoči.

V analizi podajajo vrsto zanimivih opažanj. Prvi se nanaša na Putinovo obljubo, da bo “ruski vojski dal vse, kar zahteva”. Ob tem je Putin zatrdil, da ni “nobenih finančnih omejitev” glede sredstev, ki jih je pripravljen zagotoviti vojski.

Analitiki ISW izpostavljajo poskuse ruskega predsednika v včerajšnjem govoru, da bi pomiril kritično provojno skupnost. V to skupino sodijo tudi vojni blogerji. Opozarjajo na Putinovo izjavo, po kateri mora biti rusko obrambno ministrstvo “pozorno na kritike” in “poslušati tiste, ki ne prikrivaj težav”.

“Možna je temeljita sprememba”

Toda Putinove izjave o finančni podpori države vojnim prizadevanjem bi lahko nakazovale temeljni premik v pristopu Moskve do konflikta. Tak premik bi lahko imel velike posledice za Evropo kot celoto, je v analizi dejal ISW.

“Ruski vojaški porazi v Ukrajini bi lahko prepričali Putina, da spremeni strateško razporeditev sredstev ruski vojski,” poudarja Inštitut za vojne študije.

“Putin se lahko odloči, da bo ruski proračunski denar prerazporedil na način, ki bi Kremlju omogočil ustvariti veliko konvencionalno vojsko na račun gospodarske rasti in udobja potrošnikov, tako kot so to naredili Sovjeti.”

ISW

“Takšen razvoj bi stal sredstva in čas, vendar je možen. ‘Priporočila’ obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki jih je moral zasebno predstaviti Putinu, preden jih objavi, skupaj s Putinovo odločitvijo, da ruski vojski zagotovi vse, kar potrebuje, kot tudi številni drugi indikatorji nakazujejo, da se je Putin morda že odločil, da pripravi pomembno konvencionalno vojaško grožnjo Evropi, ko se bo vojna v Ukrajini končala,” v analizi zaključuje ISW.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Biden: Putinu ne bo uspelo

Predsednik ZDA Joe Biden je na novinarski konferenci dejal: “Putin čedalje pogosteje napada civilne cilje. Spodletelo mu bo. Spodletelo mu je že prej in zelo pomembno je, da on in vsi drugi vidijo, da sva s predsednikom Zelenskim enotna.”

“Ukrajino bomo podpirali, dokler bo Ukrajina obstajala,” je ob koncu konference dejal Biden… več tukaj.

By A.K.

Komentar: