Vladimir Putin napovedal kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah

Vladimir Putin napovedal kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah

Vladimir Putin je napovedal svojo kandidaturo na prihajajočih marčevskih predsedniških volitvah v Rusiji. Kandidatura pomeni, da bo še naprej vodil državo vsaj do leta 2030. Putinovo odločitev je v ekskluzivnem poročanju razkril Reuters, ki se sklicuje na neimenovane vire, povezanih s Kremljem.

Potem ko je uspešno obvladal oborožen upor vodje plačanske skupine Wagner, se je Putin odločil za krepitveno potezo. Poteza vključuje pridobivanje podpore med varnostnimi silami, oboroženimi silami ter volivci zunaj Moskve. V zadnjih mesecih je tudi intenzivno nastopal v javnosti, vključno z obiski regij.

Glede Putinove odločitve je eden od virov dejal: “Odločitev je padla – kandidiral bo.” Drugi viri so potrdili, da so Putinovi svetovalci pripravljeni na njegovo udeležbo na volitvah, ki bodo marca 2024.

Čeprav so mnogi diplomati in analitiki predvidevali, da bo Putin ostal na oblasti vse življenje, do zdaj ni bilo uradne potrditve njegovega načrta za ponovno kandidaturo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Putin še ni komentiral vprašanja in dodal: “Kampanja še ni bila uradno objavljena.”

Presegel mandat katerikoli drugega ruskega voditelja po Josefu Stalinu in Leonidu Brežnjevu

Vladimir Putin, ki je prevzel predsedniški položaj decembra 1999, je že presegel mandat katerikoli drugega ruskega voditelja po Josefu Stalinu in Leonidu Brežnjevu. Diplomati menijo, da Putin nima resnega tekmeca, ki bi mu lahko ogrozil možnosti na volitvah. Putin namreč uživa visoko podporo in podporo države ter državnih medijev.

Kljub temu se Putin sooča z izjemnimi izzivi, saj je vojna, ki jo je sprožil v Ukrajini privedla do največje konfrontacije z Zahodom od kubanske raketne krize leta 1962. Posledične zahodne sankcije so prizadele rusko gospodarstvo, inflacija se je povečala, rubelj pa je izgubil vrednost. Obrambni izdatki naj bi leta 2024 predstavljali skoraj tretjino vseh proračunskih izdatkov Rusije.

Največja neposredna grožnja Putinovi nadaljnji vladavini je bila nastala junija, ko je najmočnejši ruski plačanec Jevgenij Prigožin vodil kratkotrajni upor. Prigožin je kasneje umrl v letalski nesreči, vendar je Putin uporabil ministrstvo za obrambo in nacionalno gardo, da bi okrepil nadzor nad Wagnerjevimi silami.

Zahod Putinovo vladavino kritizira kot imperialistično in jo označuje za vojno zločinstvo, medtem ko Putin svoje dejanje vidi kot del širšega boja proti Združenim državam, katerega cilj je ohranitev ruskih naravnih virov in soočanje s Kitajsko. Putinov podpornik pravi, da se Rusija sooča z združeno močjo Zahoda in velike spremembe ne bi bile smiselne.

Kljub vsem razpravam ostaja vprašanje, kako se bo Putinova ponovna kandidatura odrazila na političnem in mednarodnem odru ter v katero smer bo usmerila prihodnost Rusije.

vir

Foto: Wikimedia

Portal24