Vladna uredba ohranja marže, cene goriv padajo: Kaj prinaša torek?

Gorivo [Foto: Freepik]

Vladna uredba ohranja marže, cene goriv padajo: Kaj prinaša torek?

Spremembe cen goriv, ki se nam obetajo v torek bodo razveselile lastnike vozil in vse, ki razmišljajo o nakupu zaloge kurilnega olja, navaja portal Moje finance. Kljub današnji višji ceni nafte v primerjavi s pred dvema tednoma, povprečna cena goriv na sredozemskih borzah ostaja nižja kot v drugi polovici maja. Cena nafte se je v juniju od najnižje do najvišje točke dvignila za 8,6 odstotka, kar kaže na živahno dogajanje na naftnem trgu.

Vlada je kljub številnim razpravam o spremembi marž, stroških dodajanja biogoriv ter podaljšanju obdobja določanja cen na štiri tedne, sprejela odločitev, da marže ostanejo na sedanji ravni. Uredba, ki bo začela veljati v torek, bo za eno leto zacementirala marže, ki se trgovcem zdijo prenizke za rentabilno delovanje.

Po trenutnih izračunih bo cena goriv v torek nekoliko nižja. Če evro ne bi malenkost izgubil v primerjavi z dolarjem, bi bil upad cen še večji. Portal Moje finance ocenjuje, da bo cena bencina padla za dva do tri cente, na približno 1,45 evra, kar bo najmanj od februarja letos. Pri dizlu pričakujejo manjši upad, za manj kot cent, na nekaj manj kot 1,46 evra.

Če se oceni izkažeta za pravilni, bo dizel po dveh mesecih spet dražji od bencina. Cena bo sicer najnižja v zadnjih štirih mesecih, a približno dva centa višja kot v istem obdobju lani, kar je primerljivo s tempom inflacije v Sloveniji.

Marže

Veliko razprav je bilo tudi o maržah trgovcev z gorivi. Slovenski nacionalni naftno-plinski komite Svetovnega naftno-plinskega sveta opozarja, da je vlada od 1. januarja lani do 1. maja letos dvignila trošarine in davčne obremenitve cen goriv, kar je celotno breme brzdanja inflacije prevalilo na naftne trgovce. Marža v novi ceni bencina in dizla znaša približno 5,5 oziroma 5,4 odstotka prodajnega zneska, medtem ko dajatve državi pri bencinu znašajo približno 54 odstotkov, pri dizlu pa 51 odstotkov cene. Na Hrvaškem so drobnoprodajne cene nižje, čeprav je marža trgovcev na liter približno 12 centov, državne dajatve pa so za spoznanje manj kot 50 odstotkov.

Po podatkih portala Moje finance bodo tako torkove spremembe cen goriv prinesle olajšanje za številne voznike in potrošnike v Sloveniji.

[Vir: Moje Finance]; Portal24; Foto: Freepik