Vlado po želji koalicije bi lahko dobili prihodnji teden

ByA.K.

9. januarja, 2023 ,

Vlado po želji koalicije bi lahko dobili prihodnji teden

Vlado po prvotnih željah koalicije bi lahko dobili prihodnji teden. Poslanci so se na izredni seji seznanili z odstopom ministra za izobraževanje Papiča in ministra za infrastrukturo Kumra. Predsednik vlade Robert Golob naj bi glede na spremenjeni zakon o vladi v DZ vložil seznam kandidatov za ministre.

Ministra Bojan Kumer in Igor Papič sta podala odstopni izjavi, ker bosta v vladi z 20 resorji, ki jo bodo lahko oblikovali po potrditvi na referendumu, vodila drugi ministrstvi. Štirim drugim ministrom so mandati že prenehali, saj so področja dela njihovih resorjev drugačna.

Izredna seja, ker se izteka rok

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je na kolegiju pojasnila, da se danes izteče rok, v katerem se mora DZ seznaniti z odstopoma obeh ministrov. DZ bi sicer sejo lahko izpeljal že v minulem tednu, a so tedaj potekale parlamentarne počitnice.

Na opozorilo vodje poslancev SDS-a Jelke Godec, da sklicevanje sej tako na hitro ni ustrezno, je Klakočar Zupančič odgovorila, da bodo ta pomislek v prihodnje upoštevali. Danes namreč potekajo tako seja kolegija kot seja mandatno-volilne komisije in izredna seja DZ-ja.

Golob naj bi listo kandidatov vložil še danes

Spremenjeni zakon o vladi prinaša tri nova ministrstva, zaradi reorganizacije pa se bodo morali pred DZ-jem znova predstaviti še štirje aktualni ministri, ki jim je mandat prenehal z uveljavitvijo zakona.

Po napovedih naj bi državni zbor zaslišanja opravil v četrtek in petek. Takrat se bodo pred matičnimi delovnimi telesi predstavili kandidati za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek, za ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac, za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in za ministra za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Ali bo predstavljen tudi novi notranji minister ali ministrica še ni znano. Zamenjava na tem resorju je nujna zaradi odstopa prejšnje notranje ministrice Tatjane Bobnar.

Na izredni seji bodo poslanci sicer potrdili tudi mandat nadomestnemu poslancu SDS-a Andreju Kosiju, ki bo nasledil novoizvoljenega župana Lendave Janeza Magyarja. Slednji se je mandatu odpovedal, ko je bil izvoljen na lokalnih volitvah.

vir Foto: STA