Vlado Roberta podpira zgolj dobra tretjina vprašanih

Robert Golob [Foto: Anže Malovrh/STA]

Vlado Roberta podpira zgolj dobra tretjina vprašanih

Najnovejša raziskava javnega mnenja, ki jo je opravila Mediana opravila za medijsko hišo PopTV, kaže, da bi opozicijska stranka SDS v primeru današnjih volitev osvojila največ glasov med slovenskimi volivci. Stranka bi po trenutnih podatkih zasedla štiri od devetih slovenskih mandatov v evropskem parlamentu.

Anketa, izvedena med 23. in 25. aprilom 2024, je zajela 723 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Vodilna SDS bi, če bi bile volitve jutri prejela 23,8 odstotka glasov, sledi ji stranka Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba, ki bi zbrala 17,4 odstotka. Tretje mesto zaseda Nova Slovenija s 5,2 odstotka, tesno za njo pa so Socialni demokrati z 4,9 odstotka in Levica s 4,3 odstotka podpore. Neparlamentarne stranke, kot so Pirati (3,1 odstotka), Vesna (2,9 odstotka) in Resnica (2,5 odstotka), kažejo manjše, a stabilne deleže podpore, medtem ko je podpora ostalih strank razdrobljena na preostalih 8 odstotkov.

Golobova vlada je po anketi pridobila na podpori, saj 35,3 odstotka anketiranih odobrava njeno delo, kar je največ v zadnjega pol leta. Nasprotuje ji 52 odstotkov vprašanih, kar predstavlja najmanjše število nasprotnikov letos. Neopredeljenih je 12,7 odstotka.

Politiki in njihova priljubljenost

Najvišjo povprečno oceno med politiki je znova prejela predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledijo ji Matjaž Han, novi predsednik SD, in Anže Logar iz SDS. Med priljubljenimi obrazi izstopa tudi finančni minister Klemen Boštjančič iz Gibanja Svoboda, ki je pred kratkim prehitel Urško Klakočar Zupančič, predsednico državnega zbora. Matej Tonin iz NSi zaseda osmo mesto, medtem ko je Janez Janša, dolgoletni prvak SDS, na dvanajstem mestu.

Velik padec je doživela Asta Vrečko iz Levice, ki je padla za osem mest, medtem ko premier Robert Golob zaseda skoraj zadnje mesto. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa trenutno zaključuje obdobje vodenja SD na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA