Delničarji Twitterja tožijo Twitter in Elona Muska. Tožniki trdijo, da je milijarder manipuliral z znižanjem cene delnic družbe v svoji ponudbi za prevzem družbenih medijev v vrednosti 44 milijard dolarjev.

Izvršni direktor Tesle bi si naj po besedah vlagateljev tako prihranil 156 milijonov dolarjev, ker ni razkril, da je do 14. marca že kupil več kot 5 odstotkov družbe. Kot obtoženca so navedli tudi Twitter, pri čemer trdijo, da je bilo podjetje dolžno preiskati Muskovo ravnanje. Od Twitterja odškodnine ne zahtevajo.

Musk je z nakupovanjem delnic po 14. marcu nadaljeval. V začetku aprila pa razkril, da ima v lasti 9,2 odstotka družbe, trdijo delničarji v tožbi, ki je bila v sredo vložena na zveznem sodišču v San Franciscu.

Musk zadeve ni komentiral. Twitter je komentar zavrnil.

Vlagatelji menijo tudi, da je nedavni padec Teslinih delnic Muskovo sposobnost financiranja nakupa Twitterja postavil v “veliko nevarnost”. Svoje delnice  je Musk namreč zastavil kot zavarovanje posojil, s katerimi financira nakup podjetja. S Teslinimi delnicami se je v četrtek popoldne trgovalo pri ceni približno 713 dolarjev. V začetku aprila so bile vredne nad 1000 dolarjev.

V času, ko je Musk svoj delež razkril, se je že začela tudi preiskava ameriške komisije za vrednostne papirje in borze (SEC). SEC zahteva, da vsak vlagatelj, ki kupi več kot 5-odstotni delež v podjetju, svoje deleže razkrije po desetih dneh, potem, ko je dosegel prag 5-odstotkov.

Vir besedila: Euronews

Vir fotografije: Getty images

By A.K.

Komentar: