Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v sredo na Specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v zadevi nabave zaščitne opreme.

Direktorica NPU-ja Petra Grah Lazar  za portal Siol zaradi varstva podatkov poročanja medijev, da so v zadevi ovadene tri osebe ni komentirala. Omenja se tudi  minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj v odhajanju, Zdravko Počivalšek.

Nadzor

Nadzor nad delom NPU-ja pokazal, da so posamezne preiskave urada v preteklosti potekale dolgo in brez velikih rezultatov. Tovrstni očitki so se pojavili tudi v zvezi z nabavo zaščitne opreme, tovrstne navedbe je ostro zavrnila.

“Tukaj ni šlo za dolgotrajno preiskavo, o dolgotrajni preiskavi lahko govorimo, kadar preiskava traja nerazumno dolgo oziroma kadar se v določeni preiskavi ne dogaja popolnoma nič. V tem primeru smo o svojih aktivnostih sproti obveščali Specializirano državno tožilstvo in aktivnosti so vedno potekale,” je zatrdila Grah Lazar.

Osnutek zaključnega akta

Osnutek zaključnega akta je bil po besedah Grah Lazar pripravljen konec lanskega leta. Treba pa je bilo zbrati še obvestila “od ene ključne osebe”, kar je bilo izvedeno marca.

Glede ustavno zagotovljenih pravic ne odobrava bližnjic, je poudarila Grah Lazar. “Policija mora delovati zakonito in tudi osumljene osebe imajo svoje pravice. Vsem je treba zagotoviti enakopravno obravnavo. Ne nazadnje je pravica do kontradiktornega postopka ena temeljnih ustavnih pravic oziroma jamstev,” je dejala.

Grah Lazar je pojasnila še, da so februarja na tožilstvo poslali v pregled popis prilog. To skladno s spremembo zakona o kazenskem postopku popisujejo na drugačen način. “Da ne bi bile priloge s kazensko ovadbo potem zavrnjene, smo se nanje obrnili za pomoč in priloge na novo popisali,” je navedla in dodala, da je popis prilog dolg približno 60 strani. Kazenska ovadba ima medtem več kot sto strani.

Direktorica NPU-ja je zatrdila še, da so upoštevali usmeritve tožilstva.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: BOBO