Poslanci GS vložili zahtevo za preiskavo zaradi suma političnega vplivanja na delo policije

Vložena zahteva za preiskavo suma vplivanja na delo policije. Poslanci Gibanja Svoboda so v DZ namreč vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vplivanja na delo policije in drugih organov.

Namen parlamentarne preiskave je ugotoviti, ali so se člani takratne vlade Janeza Janše in sedanje premierja Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije, pa tudi ali so nosilci javnih funkcij v tem času želeli z domnevnim političnim vmešavanjem v postopke preprečiti ali otežiti delo slovenske policije.

Kot enega od namenov preiskave je ugotoviti, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje avtonomno in ali domnevno politično kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije interesom in volji članov bodisi Janševe bodisi Golobove vlade.

Parlamentarna preiskava bi ugotavljala, ali je ustanavljanje posebnih delovnih skupin namenjeno umiku oziroma odstranitvi posameznikov, ki so v okviru sodelovanja pri preiskavah za nosilce javnih funkcij postali moteči. In ali so funkcionarji ter zaposleni v policiji podvrženi nedopustnim političnim pritiskom, ki vplivajo na njihove odločitve in posledično tudi organizacijo dela v policiji.

Komisija bi se med drugim osredotočila tudi na morebitno zlorabo pristojnosti oziroma pooblastil za dosego političnih ciljev, razjasnitev primernosti posameznikov, ki so zasedli pomembna mesta v policiji in pregled kadrovske strukture in dejanskega stanja v zvezi z zaposlenimi v policiji. Ob tem bi parlamentarna komisija ugotavljala še, katere organizacijske, vodstvene, kadrovske in druge odločitve so bile sprejete na podlagi političnih navodil.

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so v obrazložitvi za odreditev komisije zapisali, da smo bili v času tretje Janševe vlade priča številnim kadrovskim menjavam v policiji, ki da so zasledovale predvsem cilj podreditve delovanja policije političnim ambicijam takrat največje koalicijske stranke SDS.

Janševi vladi očitajo “brutalno kadrovanje” že na prvi seji vlade, v nadaljevanju pa tudi zlorabo političnega vpliva nosilcev javnih funkcij. Slednje je po njihovih navedbah eskaliralo ob lanskih protestih v Ljubljani.

Ministrstvo za notranje zadeve je v začetku decembra javnosti predstavilo ugotovitve izrednega nadzora, ki je pod drobnogled vzel delo policije na protestih v zadnjih dveh letih in je pokazal “veliko hudih tako sistemskih kot posameznih nepravilnosti pri delu policije,” so spomnili.

Zahteva za odreditev parlamentarne preiskave prihaja v času po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Bobnar je premierju Golobu med drugim očitala politične pritiske na policijo. Predsednik vlade je nasprotno menil, da pritiskov ni bilo, ministričin odstop pa je zaradi izgube zaupanja sprejel.

Vir: MMC Foto: Twitter

Ne spreglejte…

Požareport: Nove podrobnosti preiskave Goloba in Gen-i: Del denarja naj bi šel na Kosovo, za Kurtija, Bobnarjeva vse predala tožilstvu?!


Požareport: Nove podrobnosti preiskave Goloba in Gen-i: Del denarja naj bi šel na Kosovo, za Kurtija, Bobnarjeva vse predala tožilstvu?! Te afere so pri nas čez noč, po aprilskih parlamentarnih volitvah, čudežno izpuhtele sicer samo zato, ker so mediji o tem prenehali poročati, niso pa – nikakor – izginile iz dosjejev obveščevalno-policijskih struktur in političnih omrežij … več tukaj.

By A.K.

Komentar: