Voda s sodo bikarbono: Ali lahko res izboljša zdravje?

Voda [Foto: Pexels]

Soda bikarbona: Novo skrivno orožje za boljše zdravje ali zgolj modna muha?

Soda bikarbona, ki je že dolgo prisotna v skoraj vsakem gospodinjstvu, je znana predvsem po svoji vlogi pri peki in čiščenju. Vendar se zdi, da ta preprosta sestavina pridobiva novo priznanje tudi na drugih področjih, vključno z zdravjem in telesno zmogljivostjo. Nekateri ljudje so začeli dodajati sodo bikarbono svoji vodi, da bi izkoristili njene potencialne koristi za izboljšanje telesne zmogljivosti, lajšanje simptomov refluksa kisline in povečanje ravni energije. Kljub temu pa strokovnjaki opozarjajo, da je uporaba sode bikarbone za te namene zelo kompleksna zadeva, ki zahteva previdnost zaradi omejenih in mešanih raziskav ter možnih tveganj za zdravje.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Soda bikarbona, znana tudi kot natrijev bikarbonat, je alkalna snov, sestavljena iz natrija, vodika, ogljika in kisika. Grace Derocha, registrirana dietetičarka nutricionistka in tiskovna predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko, pojasnjuje, da soda bikarbona deluje na nevtralizacijo kisline v telesu, kar je glavna korist pri težavah, kot je refluks kisline. Na pH lestvici, kjer se meri kislost in bazičnost, ima soda bikarbona pH približno 8,3, kar pomeni, da je bazična. Človeško telo ima običajno pH krvi med 7,35 in 7,45, medtem ko je pH želodca zelo nizek, okoli 1, kar je zelo kislo.

Frances Largeman-Roth, registrirana dietetičarka nutricionistka in avtorica “Everyday Snack Tray”, poudarja, da čeprav je soda bikarbona naravna sestavina, to še ne pomeni, da je njeno uživanje brez tveganja. Njeno delovanje v telesu je odvisno od občutljivega ravnovesja med kislostjo in bazičnostjo, kar lahko prinese tako koristi kot škodo.

Raziskave o učinkih sode bikarbone

Ena od najbolj raziskanih koristi uživanja sode bikarbone je izboljšanje vzdržljivosti pri vadbi. Raziskave na to temo segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, čeprav so nekatere študije majhne ali imajo mešane zaključke. Fiziologinja vadbe, dr. Tamara Hew-Butler, izredna profesorica vadbe in športnih znanosti na Wayne State University v Detroitu, pojasnjuje, da med intenzivno vadbo, kot je sprint ali skakanje po vrvi, mišična presnova proizvaja vodikove ione, kar povečuje kislost v mišicah in krvi. Kopičenje teh ionov lahko omeji učinkovitost vadbe, kar se kaže kot občutek “izgorevanja”. Uživanje sode bikarbone pred vadbo lahko pomaga zmanjšati kislost in s tem izboljša učinkovitost pri kratkotrajnih, visoko intenzivnih vadbah.

Nekatere študije so pokazale, da uživanje sode bikarbone uro ali dve pred vadbo lahko izboljša učinkovitost med do 12-minutnimi visokointenzivnimi aktivnostmi, kot so kolesarjenje, tek, veslanje, boks in karate. Možno je, da učinki na pH trajajo do tri ure, kar lahko dodatno izboljša vadbeno zmogljivost. Udeleženci, ki so zaužili sodo bikarbono v študiji, ki je vključevala trening moči, so lahko izvedli več ponovitev z manj mišične utrujenosti v primerjavi s skupino, ki je prejela placebo.

Lajša tudi refluks in prebavne motnje

Soda bikarbona lahko prav tako zniža želodčno kislino in lajša refluks kisline ali prebavne motnje. To ni presenetljivo, saj je soda bikarbona sestavni del antacidov, običajnega zdravljenja za lajšanje simptomov želodčnih težav. Obstajajo tudi raziskave, ki kažejo, da lahko soda bikarbona upočasni napredovanje bolezni ledvic. Pri ljudeh s kronično ledvično boleznijo ledvice ne morejo učinkovito odstranjevati kisline iz telesa, kar povečuje kislost krvi. Dodatki bikarbonata lahko pomagajo nevtralizirati to kislost in zmanjšati obremenitev ledvic.

Nekatere študije so pokazale, da uživanje sode bikarbone lahko tudi zmanjša vnetje, kar je dejavnik tveganja za različne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, depresijo in Alzheimerjevo boleznijo. Vendar so te raziskave še v zgodnji fazi, zato ni mogoče trditi, da je soda bikarbona dolgoročno varna ali učinkovita za zdravljenje teh bolezni.

Tveganja in previdnostni ukrepi

Kljub možnim koristim je uživanje sode bikarbone povezano tudi s tveganji. Largeman-Roth opozarja, da lahko pretirano ali dolgoročno uživanje sode bikarbone povzroči resne zdravstvene težave, vključno z metabolično alkalozo, ki pomeni, da telesni pH preseže 7,45. To stanje lahko povzroči poškodbe srca, zmanjša pretok krvi v možgane, povzroči duševno zmedo in zmanjša oskrbo telesnih tkiv s kisikom.

Poleg tega lahko pretirano uživanje sode bikarbone povzroči prebavne težave, kot so driska, plini, slabost ali bruhanje. Prav tako lahko zmanjša želodčno kislino, kar lahko vpliva na delovanje nekaterih zdravil ali povzroči, da telo začne pretirano proizvajati želodčno kislino, kar lahko privede do dodatnih težav.

Strokovnjaki zato svetujejo previdnost pri uporabi sode bikarbone, še posebej pri ljudeh z obstoječimi zdravstvenimi težavami, kot so srčne bolezni, ledvične težave, nosečnost ali pri otrocih. Tudi pri zdravih posameznikih je priporočljivo, da se pred uvedbo nove zdravstvene prakse, kot je uživanje sode bikarbone, posvetujejo z zdravnikom.

Alternativne možnosti

Soda bikarbona ni edini način za lajšanje težav, povezanih s kislostjo. Strokovnjaki poudarjajo, da so za splošno zdravje pomembne predvsem osnove – uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost in zdrav življenjski slog. Dodajanje več sadja in zelenjave v prehrano lahko prav tako pomaga pri uravnavanju kislosti v telesu in izboljšanju splošnega zdravja.

Soda bikarbona torej ostaja priljubljena sestavina v mnogih gospodinjstvih, vendar njena uporaba za zdravstvene namene zahteva previdnost in zavedanje možnih tveganj. Čeprav raziskave kažejo na nekatere potencialne koristi, je pomembno, da se zavedamo omejitev in se posvetujemo s strokovnjakom, preden se odločimo za njeno uporabo v zdravstvene namene.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Pexels