Vodilni levi kandidat Baier zaradi približevanja desnici kritiziral von der Leyen

Walter Baier [Foto: Europeanleft X]

Vodilni levi kandidat Baier zaradi približevanja desnici kritiziral von der Leyen

Walter Baier, vodilni kandidat Levice, je v četrtkovem intervjuju za Euronews ostro kritiziral odhajajočo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zaradi njenega pristopa k desnim strankam. Baier, ki prihaja iz avstrijske komunistične stranke, je pozval von der Leyenovo, naj prevzame odgovornost za svoje odločitve in se izogne sodelovanju desnimi strankami po junijskih evropskih volitvah.

Baier je von der Leyenovo obtožil, da je s strahom vodena v pripravljenost na partnerstvo s “trdolinijskimi desničarskimi strankami”. Izpostavil je, da je opustitev t.i. sanitarnega kordona (politične prakse, ki tradicionalnim strankam preprečuje, da bi se približale desnim partnerjem) velika odgovornost.

“Daj no, to je stvar načela. Opustiti idejo o sanitarnem kordonu je velika odgovornost,” je dejal Baier. Po njegovem mnenju je glavni razlog za porast podpore desnim strankam pred odločilnimi junijskimi volitvami strah mainstream strank pred soočenjem z desničarji.

Prejšnji mesec je von der Leyen dejala, da je odprta za prihodnje sodelovanje med njeno desnosredinsko skupino EPP in nacionalistično desno skupino ECR. Ta skupina vključuje španski Vox, poljsko Pravo in pravičnost (PiS) ter Fratelli d’Italia Giorgie Meloni. Vendar je poudarila, da je partnerstvo odvisno od sestave parlamenta in od tega, kdo je v kateri skupini.

Kljub temu so viri blizu von der Leyen navedli, da bodo gradili mostove samo s proukrajinskimi in proevropskimi partnerji znotraj skupine ECR, kot sta Fratelli d’Italia in stranka ODS češkega premierja Petra Fiale.

Nasprotovanje v parlamentu

Ta odprtost je povzročila odziv sredinskih in levo usmerjenih skupin v parlamentu, vključno z Baierjevo frakcijo. Skupine so podpisale izjavo, v kateri so se zavezale, da nikoli ne bodo sodelovale ali oblikovale koalicije z desnimi strankami. V sredo je bila na Nizozemskem kljub temu sklenjena koalicija med stranko Geerta Wildersa in liberalci iz skupine Renew Europe, kar je glede na nedavno obljubo o izolaciji desnih partnerjev “sporno”.

Migracijska agenda

Baier je opozoril na migracijsko agendo kot primer, kako je von der Leyen normalizirala desnico. Izpostavil je novi pakt EU o migracijah in azilu, ki ga je označil za zanikanje individualne pravice do azila.

“Najnovejši dokaz za to je migracijski pakt, o katerem zdaj odločata Evropski parlament in Evropski svet, ki je pravzaprav zanikanje individualne pravice do azila,” je dejal Baier. Po njegovem mnenju je pakt legitimizacija stališč desnice, kar je strateško in moralno napačno.

Vzpon desnice v Evropi

Desne stranke so na pohodu po Evropi in pričakuje se, da bodo dobile glasove v sedmih državah članicah, vključno z Baierjevo rodno Avstrijo. Populistična Svobodajska stranka Avstrije (FPÖ) dosega osupljivih 28 odstotkov podpore.

Baier je stranko označil za korumpirano in neofašistično ter opozoril, da jo obravnavajo kot normalno stranko, kar je po njegovem mnenju napačno.

Dvojna merila v Gazi

Baier je kritiziral von der Leyen tudi zaradi njene drže do izraelske vojne v Gazi. Dejal je, da je njeno obnašanje značilno za dvojna merila, kar diskreditira EU na globalnem jugu.

“Njeno obnašanje je značilno za dvojna merila,” je pojasnil Baier. “To je neustrezno in nepošteno.”

Ukrajina in potreba po premirju

Glede vojne v Ukrajini je Baier poudaril, da mora EU storiti vse, da okrepi prizadevanja Kijeva proti ruski agresiji, hkrati pa pozval k demilitarizaciji Evrope. Poudaril je, da morajo države članice EU ustvariti pogoje za mir, začetek pogajanj in prekinitev ognja.

“Mislim, da je zdaj čas, da ustvarimo pogoje za mir, začetek pogajanj, prekinitev ognja in da s političnimi sredstvi pridemo do suverene in varne Ukrajine,” je pojasnil Baier.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona