Voditelji EU odobrili začetek pristopnih pogajanj za BiH

Borjana Krišto in Charles Michel [Foto: Charles Michel X]

Voditelji EU odobrili začetek pristopnih pogajanj za BiH

Bosna in Hercegovina (BiH) se je pomaknila korak bliže k uradnim pogovorom o pristopu k Evropski uniji, voditelji 27 držav članic EU so namreč to potezo podprli. Ta zgodovinski trenutek se je zgodil osem let po tem, ko je Bosna in Hercegovina prvič izrazila željo po članstvu v EU in samo devet dni po tem, ko je Evropska komisija objavila, da je država dosegla zadosten napredek pri usklajevanju s standardi, vrednotami in zunanjo politiko bloka, ki so potrebni za začetek pogajanj.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v izjavi preko družbenih medijev izrazil podporo Bosni in Hercegovini. Michel je ob tem poudaril, da je njeno mesto v evropski družini. Dodal je, da je ta odločitev ključen korak naprej na poti Bosne in Hercegovine k EU in pozval k nadaljnjemu trdemu delu za doseganje napredka. Odločitev je toplo sprejela tudi Borjana Krišto, predsedujoča Svetu ministrov Bosne in Hercegovine, ki se je zahvalila voditeljem EU in Michelu za njihovo podporo in izrazila odločenost za nadaljnje delo, ki bo Bosni in Hercegovini omogočilo napredek in razvoj.

Zaskrbljenost nekaterih držav

Kljub široki podpori pristopu Bosne in Hercegovine k EU so nekatere države članice, kot sta Danska in Nizozemska, izrazile zaskrbljenost glede še neizpolnjenih pogojev, kot so ustavne in volilne reforme. Vendar je Nizozemska, po tesnem glasovanju v parlamentu, ki je zavrnil predlog za preložitev pogovorov, podprla začetek uradnih pogovorov o pristopu.

Bosna in Hercegovina se sooča s številnimi izzivi, vključno z globoko zakoreninjenimi etničnimi delitvami in zamudami pri reformah, ki so potrebne za uspešno pristopanje k EU. Vendar država uživa trdno podporo skupine držav, znanih kot “prijatelji Bosne”, ki vključuje Avstrijo, Hrvaško, Italijo, Madžarsko in Slovenijo. Te države so napovedale, da bo napredek Bosne in Hercegovine na poti k članstvu pogojen tudi z napredovanjem Ukrajine in Moldavije.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je pred vrhom izjavil, da so odprta vprašanja prisotna tudi pri drugih kandidatkah, kot sta Ukrajina in Moldavija, a da bi morali enak proces veljati tudi za BiH. Ta pripomba poudarja željo po enakopravnem obravnavanju vseh kandidatk za vstop v EU.

Medtem ko BiH še vedno čaka na začetek uradnih pristopnih pogajanj, je njena prihodnost v EU zdaj bližje kot kdaj koli prej. Napredek v pogajanjih bo odvisen od nadaljnjega izpolnjevanja zahtev in reform, kar bo zahtevalo odločenost in trdo delo tako BiH kot EU. Ta proces ne bo le okrepil BiH na njeni poti k članstvu, temveč bo prispeval tudi k stabilnosti in integraciji celotne regije Zahodnega Balkana v evropsko strukturo.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Charles Michel X