Voditelji Evropske unije bodo, potem ko so se dogovorili o embargu na rusko nafto nadaljevali s pogovori. Razpravljali bodo tudi o obrambi EU in varnosti preskrbe s hrano kot posledici ruske vojne v Ukrajini. Trajalo je 26 dni, preden so voditelji EU uspeli doseči kompromis glede šestega kroga sankcij proti Moskvi. Glede na dogovor, bi se moral uvoz ruske surove nafte do konca leta zmanjšati za do 90 %.

Dogovor, objavljen tik pred polnočjo, predstavlja tudi pomembno zmago za Madžarsko in druge države članice, ki so si zagotovile izjemo in lahko rusko nafto še naprej uvažajo po plinovodu.

Hrvaška Madžarski: “rešitev leži v infrastrukturi EU”

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović in madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto sta se pogovarjala o “varnosti oskrbe z energijo v kontekstu ruske agresije na Ukrajino”, je twitnil Filipović..

“Poudarili smo, da je rešitev v uporabi energetske infrastrukture EU, kot so terminal LNG na Krku, rafinerije in Jadranski naftovod,” je dodal Filipović. 

Kaj je Macky Sall povedal voditeljem EU

Vodja Afriške unije je opozoril, da prehranska kriza prizadene države, ki so močno odvisne od ruske in ukrajinske pridelave pšenice. Poudaril je tudi, da so gnojila, če so sploh na voljo, zdaj trikrat dražja kot leta 2021.

“Po nekaterih ocenah bo pridelek žit v Afriki letos upadel za 20 do 50 odstotkov.”

Rusija in Belorusija zagotavljata več kot tretjino svetovnega izvoza pepelike, na dobavo pa zdaj vplivajo sankcije Zahoda proti Rusiji in Belorusiji. Izredne razmere je razglasil tudi eden glavnih beloruskih rudarjev pepelike.

“Videti želim, da se naredi vse, kar je mogoče, da se sprostijo razpoložljive zaloge žita in zagotovijo prevoz in dostop do trga, da bi se izognili katastrofalnemu scenariju pomanjkanja in razširjenega zvišanja cen. Tukaj prosimo za podporo naših partnerjev. Vem, da obstaja tudi vprašanje blokade pristanišča Odesa, ki onemogoča odlaganje zalog žita. Podpiramo predlagani mehanizem ZN za pomoč pri odklepanju razmer.”

Macky Sall

Voditelji so sprejeli sklepe o zanesljivi preskrbi s hrano

Charles Michel je potrdil, da so voditelji EU po nagovoru predsednika Afriške unije Mackyja Salla sprejeli sklepe o zanesljivi preskrbi s hrano. “EU ne prizanaša, da bi osvobodila ukrajinski izvoz po kopnem in raziskala alternativne morske poti,” je dejal Michel.

Ukrajina nad sankcijami ni navdušena

Mikhailo Podolyak, svetovalec vodje urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, nad razpravami, ki potekajo v Bruslju, ni navdušen.

“Rusija ne sme zmagati, a težkega orožja ne bomo dali – lahko užali Rusko federacijo. Putin mora izgubiti, a ne uvajajmo novih sankcij. Milijoni bodo stradali, vendar nismo pripravljeni na vojaške konvoje z žitom. Naraščajoče cene niso najslabše, kar čaka demokratični svet s takšno politiko,” je danes zjutraj zapisal na Twitter.

Petkov: Voditelji gledajo na izvoz ukrajinskega žita preko Bolgarije in Romunije

Voditelji EU tehtajo dve različni možnosti, da bi Ukrajini omogočili izvoz 20 milijonov ton žita, ki je trenutno obtičalo v državi, je novinarjem povedal bolgarski premier Kiril Petkov.

To vprašanje je še posebej pomembno, ker kmetijski izvoz predstavlja pomemben vir prihodka za ukrajinsko gospodarstvo in ker Ukrajina proizvaja hrano, ki hrani 400 milijonov najrevnejših ljudi na svetu. Vojna je cene surovin, vključno s pšenico zvišala in povzročila opozorila o lakoti v nekaterih afriških in bližnjevzhodnih državah. 

Prva možnost bi bila oblikovanje “modrih koridorjev” v Črnem morju, ti bi omogočili varni ladijski promet, meni Petkov. Trenutno med Rusijo, Ukrajino, EU in Turčijo, ki nadzoruje dostop do Črnega morja potekajo pogajanja.

Eno glavnih težav pa je, da je Ukrajina, da bi upočasnila ruske vojne ladje minirala pomorsko pot do Odese. Potrebovala pa bi tudi zagotovila, da Rusija, če bo Ukrajina razminirala območje, ne bo uporabljala poti za svojo vojsko. 

Kot je povedal Petkov, voditelji razpravljajo tudi o možnosti, da bi nekaj žita dobili prek Varne (v Bolgariji) in Constante v (Romuniji) – dveh pristaniščih, ki sta bližje Odesi.

Vir: Euronews

Foto: Barend Leyts