Voditelji ZN zahtevajo takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi

Voditelji agencij Združenih narodov (ZN) so izdali skupno izjavo, v kateri so zahtevali takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi, po skoraj mesecu dni trajajočih spopadih od konca vojne. V izjavi so izrazili močno zaskrbljenost nad situacijo v Gazi, kjer so civilisti tarča izraelskih napadov.

Število smrtnih žrtev v Gazi se je močno povečalo in zdaj presega 10.000, poroča Ministrstvo za zdravje v enklavi pod nadzorom Hamasa. Po njihovih podatkih je bilo ubitih najmanj 10.022 Palestincev, med njimi tudi več tisoč otrok.

Izrael je doslej zavrnil večji mednarodni pritisk za razglasitev premirja. Izraelska vlada je zahtevala izpustitev talcev, ki so jih militanti Hamasa zajeli med divjanjem v južnem Izraelu 7. oktobra.

V skupni izjavi voditelji ZN poudarjajo, da je celotno prebivalstvo v Gazi oblegano in napadeno, da jim je onemogočen dostop do nujno potrebnih sredstev za preživetje ter da so bombardirani v svojih domovih, bolnišnicah in krajih bogoslužja. Označili so to stanje za nesprejemljivo in izrazili potrebo po takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

Med 18 podpisniki izjave so visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Turk, vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in vodja humanitarne službe ZN Martin Griffiths.

Porast smrtnih žrtev in uničenje infrastrukture v Gazi sta povzročila mednarodno zaskrbljenost. ZDA so začele diplomatski pritisk v regiji z namenom zmanjšanja tveganja za nadaljnje eskalacije konflikta.

Ministrstvo za zdravje v Gazi poroča, da so bili v izraelskih zračnih napadih na mesto Gaza in njegove sosednje soseske ubiti desetine ljudi. Televizija Al-Aksa, ki je povezana s Hamasom, je navedla, da je bilo v napadih ubitih najmanj 75 Palestincev, in poročala o 106 ranjenih.

Med napadom na bolnišnico za raka Rantissi v mestu Gaza je bilo ubitih osem ljudi. Izraelska vojska trdi, da p poročilo o tem incidentu še preučuje.

Napadi ciljajo na “tunele, teroriste, vojaške baze, opazovalne točke in izstrelitve protitankovskih raket”

Izraelska vojska je sporočila, da so njihovi napadi ciljali na “tunele, teroriste, vojaške baze, opazovalne točke in izstrelitve protitankovskih raket”. Prav tako so poročali o smrti več borcev Hamasa in prevzemu militantnega ozemlja z opazovalnicami, območji za usposabljanje in podzemnimi tuneli.

Obmejni uradniki v Gazi so sporočili, da je prehod Rafa ponovno odprt, da bi omogočili vstop v Egipt imetnikom tujih potnih listov in kritično ranjenim Palestincem. Vendar od 3. novembra ni bilo poročil o nobenem takem izstopu.

Diplomatski pritisk na Izrael se povečuje. Turški zunanji minister Hakan Fidan pozval k takojšnji razglasitvi premirja med srečanjem z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom v Ankari. Tudi direktor ameriške Cie William Burns naj bi obiskal Izrael in druge regionalne države, da bi razpravljal o vojni in obveščevalnih podatkih.

Situacija v Gazi ostaja kritična. Spopadi e namreč nadaljuje, število civilnih žrtev pa raste. Humanitarne organizacije se trudijo zagotoviti pomoč prebivalcem, ki so zaradi konflikta razseljeni in živijo v težkih razmerah.

vir

Foto: Nexta TV X

Portal24