Vodja Binance Changpeng Zhao priznal krivdo za obtožbe pranja denarja

ByA.K.

22. novembra, 2023
Foto: Portal24Foto: Portal24

Vodja Binance Changpeng Zhao priznal krivdo za obtožbe pranja denarja

Izvršni direktor Binance, Changpeng Zhao, je po priznanju krivde za kršitve pranja denarja nedavno odstopil s položaja. V svoji objavi na platformi X je povedal, “Delal sem napake in moram prevzeti odgovornost. To je najboljše za našo skupnost, za Binance in zame.”

Ministrstvo za pravosodje je napovedalo zahtevo po plačilu kazni in zasegu sredstev v višini 4,3 milijarde dolarjev (3,4 milijarde funtov) s strani Binance, ki velja za največjo kripto borzo na svetu. Po navedbah ministrstva je Binance omogočal uporabnikom obiti sankcije po vsem svetu. Približno 900 milijonov dolarjev transakcij je bilo izvedenih med ameriškimi in iranskimi uporabniki, poleg tega pa so omogočili tudi milijone dolarjev transakcij med ameriškimi uporabniki in uporabniki v Siriji ter v ukrajinskih regijah Krima, Donecka in Luganska, ki jih zaseda Rusija.

Binance

Binance, ki je registriran na Kajmanskih otokih, je bil doslej znan kot največja svetovna platforma za nakup in prodajo kriptovalut ter drugih digitalnih sredstev. Poleg tega je ministrstvo za pravosodje izpostavilo, da je Binance olajšal prenos denarja kriminalcem in teroristom. Med avgustom 2017 in aprilom 2022 je prišlo do neposrednih prenosov približno 106 milijonov dolarjev v bitcoinih iz ruske tržnice temnih omrežij, imenovane Hydra, na denarnice Binance.com. Hydra je bila znana kot priljubljena tržnica za nezakonito blago in storitve, ki so jo pogosto uporabljali kriminalci.

Binance je zdaj dolžan prijavljati sumljivo dejavnost zveznim organom, kar bo pospešilo kazenske preiskave zlonamernih kibernetskih dejavnosti in zbiranja sredstev za terorizem. Richard Teng je bil imenovan za novega izvršnega direktorja, medtem ko je Changpeng Zhao, eden najvplivnejših osebnosti v svetu kriptovalut, izrazil čustveno težo odstopa.

Marca so ameriški regulatorji poskušali prepovedati Binance, obtožujoč podjetje nezakonitega delovanja v državi. Tožba Komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago (CFTC) je navedla, da je podjetje delovalo v ZDA, ne da bi se ustrezno registriralo pri oblasteh, in da je kršilo ameriške finančne zakone, vključno s pravili za preprečevanje pranja denarja. Binance je takrat trdil, da so izvedli znatne naložbe, da bi preprečili aktivnost ameriških uporabnikov na platformi.

Poleg tega je junija podjetje prizadela tožba Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki je Binance in njegovega ustanovitelja, Zhaoja, obtožila “mreže zavajanja” in neupoštevanja pravil za zaščito vlagateljev. Ameriške oblasti so se zavezale, da bodo uporabile obstoječe zakone za izkoreninjenje goljufij in drugih težav v kripto industriji.

vir; Foto: Portal24