Vodni in mlečni kefir sta dobra za zdravje črevesja

ByI.M.

29. februarja, 2024
Foto: Freepik Foto: Freepik kefir, mleko, pijača

Vodni in mlečni kefir sta dobra za zdravje črevesja

Fermentirana pijača kefir, ki izvira s Kavkaza, je postala prepoznavna zaradi svojih številnih prednosti za zdravje črevesja. Na voljo sta dve glavni vrsti kefirja. Mlečni kefir je pogosto osnova za mnoge komercialno dostopne izdelke. Vodni kefir pa je namenjen tistim, ki sledijo veganski dieti ali ne prenašajo mlečnih izdelkov.

Kefir: Tradicija zdravja že stoletja

Kefir, ki ga tradicionalno pripravljajo s fermentacijo mleka ali vode s pomočjo kefirjevih zrn, ima bogato zgodovino in se že stoletja uporablja zaradi svojih potencialno ugodnih učinkov na prebavni sistem. S svojo sposobnostjo izboljšanja črevesnega zdravja je postal pomemben del mnogih prehranskih režimov.

Vodni kefir: Hidracija in mikroorganizmi za črevesno floro

Vodni kefir je odlična alternativa za tiste, ki ne prenašajo laktoze ali se izogibajo mlečnim izdelkom. Njegova sestava zrn, ki jih ustvarjajo bakterije in kvasovke, je bogata s probiotiki. Zrna se dodajo sladkorni vodi, kokosovi vodi ali sadnemu soku, kjer se bakterije hranijo s sladkorjem v tekočini, da ustvarijo končno pijačo. Vodni kefir prispeva k hidraciji, saj je tekoča pijača, medtem ko raznolikost mikroorganizmov v njem dodatno obogati črevesno floro. Proces fermentacije, ki traja od 24 do 48 ur, omogoča bakterijam, da proizvajajo mlečno kislino, alkohol in ogljikov dioksid, kar pripomore k še večji koristnosti te pijače.

Mlečni kefir: Vir kalcija in prebavljivih beljakovin

Mlečni kefir, ki je običajno bogat s mlečnokislinskimi bakterijami, kot sta Lactobacillus in Bifidobacterium, predstavlja odlično izbiro za tiste, ki želijo podpreti zdravje črevesja. Poleg tega je mlečni kefir vir kalcija in prebavljivih beljakovin, ki lahko koristijo kostem in mišicam.

Izbira med obema: Prilagojena pot do zdravja

Mlečni kefir ponuja posebne koristi za kosti, mišice in prebavo. Vodni kefir pa izstopa kot odlična izbira brez mlečnih izdelkov s potencialnimi pozitivnimi učinki na hidracijo in zdravje črevesja. Mlečni kefir je poln hranil, kot so kalcij, vitamin B12 in beljakovine iz mleka. Lastnosti vodnega kefirja so odvisne od uporabljenega sladkorja ali soka.

S tem, ko raziskujete in vključujete obe vrsti kefirja v svojo prehrano, lahko dosežete dvojni učinek na zdravje črevesja ter tako prispevate k celostnemu počutju vašega telesa.

[Vir: Ljepota i zdravlja] Foto: Freepik ; Portal24