Vodnik za najpreprostejše in najhitrejše spomladansko čiščenje doslej

Dom [Foto: Pexels]

Vodnik za najpreprostejše in najhitrejše spomladansko čiščenje doslej

Spomladansko čiščenje, ne glede na to, ali se radi znebite nepotrebnih stvari in naredite prostor novim, ki bodo osvežile vaš bivalni prostor ali ne, boste z našim popolnim vodnikom po spomladanskem čiščenju delo opravili sistematično in temeljito. Rezultat bo osvežen, dišeč dom iz katerega je pregnan ves prah in odvečnost…

Znebite se odvečnih stvari

Vaš dom bo ‘zadihal’ takoj, ko boste pospravili stvari. Zavrzite vse papirje, časopise, drobnarije, ki jih ne potrebujete, saj se na njih samo nabira prah. Obstajajo trije segmenti, kjer najraje kopičimo stvari – omare z oblačili, s posteljnino in brisačami ter s posodo. Zato poglejte v omare in ločite oblačila, ki jih ne nosite več in jih posredujte nekomu, ki jih bo nosil. 

Enako storite s posodo – lonci, ponve, krožniki, kozarci in skodelice, jedilni pribor, mali gospodinjski aparati… Te stvari se z leti kopičijo in zasedajo prostor, ne da bi jih dejansko pogosto uporabljali. 

Naredite popis posteljnine in brisač. Pustite dva kompleta rjuh za vsako posteljo in dva kompleta brisač za vsakega družinskega člana in goste. Ostalega se lahko mirne duše znebite.

Določite svoj tempo čiščenja

Največkrat ljudje bodisi načrtno čistijo bodisi izvedejo spomladansko čistilno akcijo. Pravil ni. Razen ene stvari: pospravljajte in čistite tako, kot vam najbolj ustreza in vas manj utrudi! Morda bosta naslednje tri vikende porabili za čiščenje… Najprej dnevno sobo, nato kuhinjo in jedilnico, potem spalnico, morda pa boste pa vse naredili v dveh dneh.

Ko se znebite odvečnih stvari, ki jih ne uporabljate, se lotite čiščenja. Zagotovite čistilne krpe, papirnate brisače in čistila. Če niste nagnjeni k kupljeni ‘kemiji’, se oborožite z zadostno količino sode bikarbone in alkoholnega kisa. Malo je stvari, ki jih ta čarobni duo v kombinaciji z vodo ne more očistiti. Ko gre za dišave, dodajte svoje najljubše eterično olje v čistilno raztopino.

V dnevni sobi

Obrišite prah na manj dostopnih mestih – na vrhu omar in polic, z vseh knjig, okrasnih figuric, fotografij, svetil… Ne pozabite na radiatorje. Če je mogoče, operite vse oblazinjenje, blazine in prevleke za blazine. Odnesite preproge na pranje in čiščenje, operite zavese. Izvlecite garniture in obrišite prah pod in za njimi. Obrišite prah in očistite zaslone, elektronske naprave, kable in daljinske upravljalnike.

V kuhinji in jedilnici

Izpraznite kuhinjske omare, preverite rok uporabnosti izdelkov in porabite, kar še lahko uporabite, ostalo pa zavrzite. Enako storite v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku.

Odtalite zamrzovalnik in operite hladilnik. Če imate veliko hrane, ki je užitna, a se ji bliža rok uporabe, naredite jedilnik za naslednjih 10 dni in porabite vse, kar lahko.

Temeljito očistite štedilnik, napo, pečico in male gospodinjske aparate, kot so mešalniki, kavni avtomati…

Pospravite nered, odstranite odvečne predmete in pomijte delovne površine. Očistite naprave iz nerjavečega jekla in zloščite pipe. Operite smetnjake.

V spalnici

Posteljna pregrinjala, prešite odeje, odeje, rjuhe in rjuhe operite v pralnem stroju ali odnesite v čistilnico. Enako storite s preprogami.

Vzmetnico ob lepem dnevu dobro posesajte in prezračite, nato pa jo ob vrnitvi v posteljo obrnite na drugo stran. Obrišite prah s težko dostopnih mest – posebno pozornost posvetite svetilkam (senčniki, žarnice). 

Če garderobo menjavate sezonsko, zimska oblačila operite ali očistite v čistilnici, jih dobro ‘pospravite’, poletna pa vzemite ven in razporedite po omarah. Česar to zimo niste oblekli, dajte naprej. Prebrskajte predale komod in nočnih omaric ter zavrzite vse, kar je odvečno in ustvarja nered.

Po vsej hiši

Očistite preproge, obrišite tla ter pomijte talne in stenske ploščice. Obrišite prah z vseh svetil in preverite, ali vam manjka kakšna žarnica in jo zamenjajte. Očistite stikala in vtičnice, operite kljuke na vratih. Preverite klimatske naprave in ali potrebujete servis ter se pravočasno dogovorite s serviserjem. Posesajte pajčevino, pomijte okna in okenske police. Očistite in razkužite površine, ki to zahtevajo, dekorativne tkanine osvežite z dišavami za tkanine.

In končno, kupite šopek tulipanov, jih postavite v vazo, skuhajte kavo ali čaj, odprite knjigo za sončne dni in spustite pomlad v svoj dom.

Foto: Pexels Princesa.si