Vojna v Ukrajini: Kako se na bojišču obnese zahodno orožje

Vojna v Ukrajini, ki se je lani začela z obsežno rusko invazijo, je sprožila obsežen premislek med vojaškimi strokovnjaki o vojaški strategiji ter postala resen preizkus za oboroževanje držav, ki podpirajo Ukrajino. Več deset držav je Ukrajino podprlo z zagotavljanjem humanitarne in vojaške pomoči, vključno z obsežnim dobavljanjem orožja ukrajinskim oboroženim silam. Vendar pa se postavlja vprašanje, kako učinkovito je to orožje v resničnih bojnih razmerah.

Raziskovalci Kielskega inštituta za svetovno gospodarstvo so proučevali podatke o obljubljeni vojaški pomoči Ukrajini s strani mednarodnih partnerjev od začetka ruske invazije. Zbrana obljuba presega 80 milijard evrov, kar predstavlja izjemen znesek za okrepitev ukrajinskih vojaških zmogljivosti. Ključno vprašanje pa ostaja, kako dobro se to orožje obnese na terenu in v sodobnih bojnih operacijah.

Pomanjkljivosti pri določeni opremi

Nekateri vojaški strokovnjaki so opozorili na nekatere pomanjkljivosti pri uporabi določenih vrst opreme v ukrajinski vojni. César Pintado iz Mednarodnega kampusa za varnost in obrambo je izpostavil slab začetek tankov Leopard in vozil pehote Bradley BMP. Prav tako so pri starejših modelih, kot so tanki na kolesih, prišle na dan pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti namreč kažejo na njihovo omejeno učinkovitost v sodobnih bojnih operacijah. To pa se lahko pripisuje napakam pri uporabi tovrstnih vozil in pomanjkanju usposobljenosti vojaških enot.

Analitiki menijo, da se te pomanjkljivosti ne smejo šteti kot dokončno razsodbo o učinkovitosti orožja. Matthew Schmidt z Univerze New Haven opozarja na razlike med pristopi k vojskovanju na Zahodu in Vzhodu ter poudarja pomen interoperabilnosti vojsk. Pravi, da vzpostavljena interoperabilnost z drugimi vejami vojske, kot sta topništvo ali pehota, služi kot nekakšen multiplikator za povečanje učinkovitosti istih tankovskih bataljonov. Vendar pa usposabljanje zahteva čas in prakso, kar pomeni, da je potrebno kontinuirano izboljševanje vojaških sposobnosti.

Obsežna uporaba brezpilotnih letal

Ena od pomembnih značilnosti vojne v Ukrajini je tudi obsežna uporaba brezpilotnih letal, ki so postala osrednji element vojskovanja. César Pintado pravi, da so droni v Ukrajini prinesli revolucijo v naravi vojskovanja. Vendar pa je Matthew Schmidt bolj zadržan glede hvaljenja uporabe dronov. Po njegovem mnenju so udarni droni precej pokazali svojo neučinkovitost. Namesto tega poudarja pomen komunikacije in elektronskega bojevanja v sodobnem vojskovanju. Prav tako opozarja na pomembnost zbiranja informacij, kot je program za zbiranje poročil očividcev o premikih ruske vojske, ter zatiranje komunikacijskih sistemov, ki so ključni za uspeh v vojaških operacijah.

Schmidt verjame, da se lahko oborožene sile Ukrajine v prihodnosti bistveno izboljšajo v ravnanju z zahodno opremo, vendar poudarja, da za uspeh v vojaških operacijah potrebujemo več kot samo dobro opremo. Potrebno je stalno prilagajanje in prilagajanje strategij glede na spremenjene pogoje in uporabo sodobne tehnologije.

Vojna v Ukrajini je tako postala pomemben preizkus za vojaške strokovnjake in raziskovalce po svetu, ki preučujejo nove pristope k vojaški strategiji ter vpliv sodobne tehnologije na bojne operacije. Ugotovitve in izkušnje iz te vojne bodo lahko oblikovale prihodnost oboroževanja, taktike in vojaških strategij tako za Ukrajino kot tudi za druge države, ki se soočajo s podobnimi izzivi.

vir Foto: Defence U Twitter Portal24