Ruski napad na Vinico, 4-letna Liza je ena od žrtev

V petek je ukrajinsko obrambno ministrstvo objavilo videoposnetek 4-letne deklice po imenu Liza, ki je ena od žrtev ruskega raketnega napada na osrednje mesto Vinica, ki se je zgodil v četrtek.  

Videoposnetek prikazuje zadnje minute Lizinega življenja. Njena mama Irina, ki je bila ob njej huje poškodovana, se bori za življenje.

Ruske rakete, ki so v četrtek zadele Vinico, so ubile najmanj 23 ljudi, več kot 100 je ranjenih. Mesto je daleč od frontnih črt, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je med ubitimi tudi Liza. Posnetek punčke, ki med sprehodom z mamo potiska svoj voziček, se je razširil po družbenih omrežjih.

“Naša srca danes krvavijo in naše oči so polne solz, ker je naša večtisoččlanska družina izgubila enega od naših,” je zapisala dobrodelna organizacija Downov sindrom.

Zelenski je Rusijo obtožil, da namerno cilja civiliste na lokacijah brez vojaške vrednosti.

V bolnišnicah je po četrkovem ruskem napadu na stanovanjsko območje v Vinici 80 ljudi, poroča ukrajinska vlada.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek dejalo, da so njihove sile napadle ukrajinsko mesto Vinica, zadeli pa naj bi stavbo, kjer so se vojaški predstavniki Kijeva srečali s tujimi delegati.

Ukrajina prejme prvo dostavo raketnih lansirnikov M270

Ukrajina je v petek sporočila, da je prejela svojo prvo dostavo sofisticiranega sistema večcevnih raketometiv, s čimer je dopolnila arzenal topništva dolgega dosega, ki ga je zagotovil Zahod.

“Prvi MLRS M270 so prispeli! Na bojišču bodo dobra družba Himarjem. Ni usmiljenja za sovražnika,” je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

London je dobavo raketnih lansirnikov M270 MLRS z dosegom 80 kilometrov, ki bodo dopolnili ameriške precizne topniške sisteme Himars istega dosega, ki jih je poslal Washington, napovedal junija.

Moskva je zahodne države že večkrat posvarila pred oskrbo Kijeva z orožjem dolgega dosega.

Dobava Himarja Ukrajini je v zadnjih tednih okrepila njene enote. Pomagali jim bodo upočasniti rusko napredovanje, pravijo vojaški strokovnjaki. Ukrajina je od sredine junija je a uničila več kot 20 večjih ruskih odlagališč streliva in poveljniških mest, ki so bila prej predaleč od frontne črte, da bi jih dosegli tradicionalni projektili.

Toda tudi to novo orožje ni prava rešitev, opozarjajo strokovnjaki. Za premagovanje Rusov bo potrebnega še več orožja in radarskih sistemov. 

EU bo v naslednjem krogu sankcij zaradi vojne v Ukrajini ciljala na rusko zlato

Evropska komisija je v petek predlagala, da se v nov sveženj sankcij, katerih cilj je ohromiti rusko gospodarstvo, vključi uvoz ruskega zlata.

Izvršilni organ EU novih predlaganih omejitev ne bi obravnaval kot sedmi krog sankcij (proti katerim so se že izrekle številne države članice), temveč bolj kot sveženj vzdrževanja in usklajevanja. Vendar pa bi svež sveženj uvedel nov embargo, tokrat na rusko zlato.

Plemenite kovine predstavljajo največji izvoz Rusije takoj za energijo in so bile leta 2020 vredne več kot 18,5 milijarde EUR.

EU bo prilagodila sankcije, da ne bodo motile ruskega izvoza hrane

Evropska komisija bo spremenila obstoječe sankcije. Z njimi bodo zagotovilli, da ne bodo motile ruskega izvoza hrane in žita.

Afriške države za zaostritev sedanje prehranske krize, krivijo sankcije EU proti Rusiji. Prehransko krizo je povzročila predvsem vojna v Ukrajini in ruska blokada ukrajinskih pristanišč, od koder se žita običajno izvažajo v svet.

Evropska komisija bo spremenila obstoječe sankcije. Z njimi bodo zagotovilli, da ne bodo motile ruskega izvoza hrane in žita.

EU zanikala, da bi njene sankcije vplivale na trgovino s hrano. Predlagane prilagoditve naj bi trgovcem zagotovile, da si ne bi napačno razlagali pravil, vključno s prepovedjo dostopa ruskih ladij do pristanišč EU.

Ruske ladje, ki prevažajo hrano ali zdravila, so že izvzete. Vendar so se nekateri trgovci izogibali hrani, izvoženi iz ruskih pristanišč, ki so posredno v lasti ruskih državnih podjetij in so zato vključeni v sankcije Bruslja. Novi sveženj bo jasnejši, da ta pristanišča niso predmet sankcij.

Komisija želi hkrati zaostriti obstoječo prepoved in ruskim ladjam preprečiti, da bi zaobšle sankcije z raztovarjanjem tovora v zunanjih dokih. V ta namen je treba razširiti opredelitev pristanišč. Prepoved zahodnim podjetjem, ki ponujajo storitve v oblaku ruskim strankam, kar se prav tako obravnava za novi paket, je zadržana za prihodnje kroge. Ukrep se zdaj usklajuje z Združenimi državami in Britanijo, katerih podjetja v sektorju prevladujejo. 

Velika Britanija meni, da je Rusija odgovorna za smrt ujetega britanskega humanitarnega delavca

Zunanja ministrica Velike britanije Liz Truss je dejala, da je šokirana zaradi poročil o smrti britanskega humanitarnega delavca Paula Ureyja, ki so ga aprila ujeli v Ukrajini. Opozorila je, da bi morala Rusija prevzeti polno odgovornost”

V petek je tiskovni predstavnik separatistov v Donecku, ki jih podpira Rusija, dejal, da je Urey umrl v priporu 15. julija.  Paula Ureyja, ki je bil rojen leta 1977, so ruske sile skupaj z Dylanom Healeyjem pridržale na kontrolni točki aprila, poroča nevladna organizacija, ki pomaga Healeyjevi družini.

Moška sta bila očitno aretirana med vožnjo, ko sta pri evakuaciji  pomagala neki ženski in njenima dvema otrokoma iz njihovega doma v južni regiji Zaporožje.

Paul Urey je bil iz severne Anglije, opisan je kot družinski človek, ki je osem let preživel v Afganistanu kot civilni pogodbenik.

Foto: NextaTv

By A.K.

Komentar: