(Foto: GettyImages)

Spopadi v Ukrajini se okoli štirih mest na vzhodu Donbasa zaostrujejo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da je vso moč ruske vojske vrgla proti mestom Liman, Popasna, Sievierodonetsk, Slaviansk.

Ruski parlament pa je predhodno potrdil predlog zakona, ki bi vladi omogočil, da v tuja podjetja, ki so se po ruski invaziji na Ukrajino umaknila iz države imenuje novo vodstvo

Z obličja zemlje brišejo Severodonetsk

Industrijsko mesto Severodonetsk je postalo ključni cilj nedavnih spopadov v ukrajinski regiji Donbas. Sergiy Gaidai, guverner vzhodne regije Lugansk, je dejal, da je mesto Severodonetsk napadano zračnimi napadi, raketami, topništvom in minometi zato,  da bi ruske sile utrdile nadzor nad provinco in se premaknile naprej v Ukrajino.

“Situacija je zelo težka, na žalost pa se le še slabša,” je dejal Gaidai in v videu na Telegramu opisal tisto, kar je označil za “obsežno ofenzivo v vse smeri. Ruska vojska se je odločila, da popolnoma uniči Severodoneck. Severodoneck preprosto brišejo z obličja zemlje.” V regijo Lugansk je bilo, da bi jo zavzeli poslanih več tisoč vojakov, je dejal Gaidai in dodal, da je bilo bombardiranje Severodonecka tako intenzivno, da je 15.000 civilistov njegovega okrožja ni moglo zapustiti.

Ukrajinski kmetje in kriza z gorivom

Potem ko so ukrajinski kmetje s pomočjo čelad in neprebojnih jopičev preživeli spomladansko sadilno sezono, se zdaj soočajo z drugim izzivom – najti dovolj goriva za skrb in pospravilo letine.

Vojna z Rusijo je zmanjšala zaloge goriva ravno takrat, ko kmetje najbolj intenzivno delajo, v spomladanski sezoni in tako izgubili približno 85 % svojih običajnih zalog, odkar se je 24. februarja začela ruska invazija na Ukrajino, pravijo ukrajinski kmetje, distributerji goriva in analitiki.

To pomlad naj bi bila skupna površina, zasajena z žiti, zaradi spopadov že do 30 odstotkov manjša kot lani, upad pa bi lahko bil tudi pri drugih pridelkih, če kmetje ne bodo dobili goriva, da bi lahko škropili, obdelovali in pridelke pospravili.

Ukrajina večino goriva običajno uvozi iz Rusije, Belorusije in od drugod. Lani je več kot 60 %  ukrajinskega dizelskega goriva prihajalo iz Rusije in Belorusije, ocenjuje ukrajinsko svetovanje za naftne derivate A-95.

Ukrajina pa je zdaj prisiljena sprejeti drage in zapletene načine za dobavo goriva prek kopnega od sosed, kot sta Poljska in Romunija, čeprav sta pomanjkanje zmogljivosti in birokracija ta prizadevanja še upočasnila, je dejalo ukrajinsko združenje za nafto in plin.

V prejšnji sezoni je bila Ukrajina četrta največja izvoznica žita na svetu. V Afriko in na Bližnji vzhod je pošiljala osnovne izdelke, kot sta pšenica in koruza in dobaviteljica polovice žita, ki ga nabavi Svetovni program za hrano ZN za nujno pomoč. Med januarjem in junijem 2021 je Ukrajina izvozila 45 milijonov ton žita. Pričakovalo se je, da se bo ta številka po rekordni letini konec lanskega leta povečala na 65 milijonov, vendar je zaradi vojne okoli 21 milijonov ton nasedlih v silosih na ozemlju, ki ga nadzoruje,  sezona 2021/22 pa se izteka naslednji mesec.

Vir: Euronews/Reuters