Separatisti, ki jih podpira Rusija, trdijo, da so zavzeli mesto železniškega vozlišča na vzhodu Ukrajine. Moskovske sile pa so si v petek prizadevale pridobiti več nadzora z napadom na drugo območje v Donbasu, ki ga še obvladuje Ukrajina. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je tam od začetka vojne umrlo 1500 ljudi.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin v Donbasu počasi, a zanesljivo napreduje, kljub stroškom za rusko vojsko. Proruski separatisti pa medtem trdijo, da so zavzeli strateško mesto Lyman.

Ključne novice:

  • Ukrajina se boji ponovitve grozot Mariupola, saj ruska ofenziva v vzhodnem Donbasu med intenzivnimi boji napreduje. 
  • Boris Johnson pravi, da Rusija dosega v vzhodni Ukrajini viden napredek. Kljub stroškom za rusko vojsko. Britanski premier je dejal, da je “absolutno ključnega pomena, da še naprej vojaško podpiramo Ukrajince.” 
  • Moskovska podružnica Ukrajinske pravoslavne cerkve je v petek sporočila, da prekinja z Rusijo in je razglasila svojo “polno neodvisnost” od ruskih duhovnih oblasti, kar je zgodovinska poteza.
  • Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bi morala Ukrajina odstraniti morske mine z območij v bližini svojih pristanišč, da bi omogočila varni ladijski promet. Izjavo je dal v petkovem pogovoru z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem,
  • Putin jev istem pozivu zavrnil obtožbe, da ruska blokada ukrajinskih pristanišč preprečuje izvoz kmetijskih pridelkov in pomaga dvigovati svetovne cene hrane. 
  • Po podatkih UNHCR je skoraj 3 milijone ukrajinskih beguncev zapustilo države, ki mejijo na Ukrajino, kamor so prišli  po ruski invaziji. Preselili so se v druge evropske države.

Ukrajina se boji ponovitve grozot v Mariupolu, ofenziva na Donbas se krepi

Separatisti, ki jih podpira Moskva, so v petek pretresli industrijsko regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Pravijo tudi, da bodo zavzeli železniško vozlišče. Zaskrbljenost, da bodo oblegana mesta v regiji doživela enake grozote, kot so jih doživeli prebivalci Mariupola v tednih pred zavzetjem pristanišča pa se je zato povečala.

Zelensky in drugi so Zahod ponovno pozvali k dobavi bolj izpopolnjenega orožja. Brez tega so po njihovem mnenju ukrajinske sile ne mogle ustaviti ruske ofenzive.

Spopadi so bili  v petek osredotočeni na dve ključni mesti: Sievierodonetsk in bližnji Lysychansk. Sta zadnja območja pod ukrajinskim nadzorom v Lugansku, eni od dveh provinc, ki sestavljata Donbas, Separatisti, ki jih podpira Rusija, tukaj že osem let nadzorujejo nekaj ozemlja. Oblasti pravijo, da je od začetka vojne pred komaj več kot tremi meseci v Sievierodonetsku umrlo že 1500 ljudi.

Pred vojno je bilo v Sievierodonetsku doma okoli 100.000 ljudi. Približno 12.000 do 13.000 jih ostaja v mestu. Stisnjeni so v zavetiščih in večinoma odrezani od preostale Ukrajine. Mrtvih je 1500 ljudi. Ta številka vključuje tudi ljudi, ki so umrli zaradi obstreljevanja ali v požarih, ki so jih povzročili ruski raketni napadi, pa tudi tiste, ki so umrli zaradi ran, nezdravljenih bolezni, pomanjkanja zdravil ali ujetih pod ruševinami.

Namige o ruski strategiji za Donbas je mogoče najti v Mariupolu. Tam Moskva utrjuje svoj nadzor z ukrepi, vključno z državno nadzorovanimi oddajnimi programi in prenovljenimi šolskimi programi, je razvidno iz analize Inštituta za preučevanje vojne, Washingtonskega think tanka.

Vir: Euronews/AP

Fotografija: Višegrad24