Vojna v Ukrajini: Tekmovalnost inovacij med Rusijo in Ukrajino

Ruski napad na Ukrajino je v Evropi sprožil pomembne spremembe, zlasti v tehnološkem in obrambnem sektorju. Vojna v Ukrajini je zamajala status quo. Vpliv na milijone ukrajinskih in ruskih življenj je velik. Posledica tega je bila največja razselitev posameznikov. Gre za največje gibanje beguncev v Evropi po drugi svetovni vojni. Pretres je vplival tudi na odločitev Finske in Švedske, da se pridružita zvezi Nato, ter povzročil skokovit porast cen energije in hrane.

Ena od pomembnih sprememb, ki je bila posledica spora, se je zgodila na področju tehnologije. Vojna je spodbudila napredek v obrambnem sektorju, zaradi česar so zahodne države vlagale milijarde v oborožitev. Pomemben razvoj je bil zabeležen na področju vojskovanja z brezpilotnimi letali, saj so brezpilotna letala postala ključnega pomena tako za Moskvo kot za Kijev.

Po podatkih Fortune Business Insights naj bi se svetovni trg vojaških brezpilotnih letalnikov povečal s 13,3 milijarde evrov leta 2023 na 33,4 milijarde evrov do leta 2030. Sredi trenutne protiofenzive namerava Kijev nameniti približno 1 milijardo EUR, s to dodelitvijo želi okrepiti svoje zmogljivosti na področju vojskovanja z brezpilotnimi letali, je poročala tiskovna agencija AP.

Rauno Lember, operativni direktor podjetja Marduk Technologies, je med razpravo o o estonskem obrambnem sektorju poudaril ključno vlogo podjetja pri razvoju te tehnološke meje. Marduk Technologies je predstavil sistem “Marduk Shark”, ki lahko odkriva, sledi in nevtralizira brezpilotna letala z razdalje do 5 km.

Leta 2016 se je estonsko zagonsko podjetje Marduk lotilo projekta. To podjetje, poimenovano po babilonskem božanstvu, ki je slovelo po lovu na zmaje, je začelo raziskovati elektrooptične naprave. Njihov glavni cilj je bil odkriti brezpilotna letala, ki delujejo brez uporabe radijskih signalov. Kot se spominja Lember, so se sprva srečali s skepso in mnogi so dvomili v njihov podvig, saj je bila tehnologija v tistem času neznana.

Digitalna preobrazba za vojskovanje prihodnosti

Brezpilotna letala so se razvila tako, da so postala radijsko neslišna in avtonomna. Zaradi tega razvoja je Mardukova inovativna tehnologija postala ključna za sodobno vojskovanje. V pogovoru za Euronews Next je estonski podjetnik namignil na uporabo Mardukovih sistemov v Ukrajini. O podrobnostih sicer ni govoril.

Ukrajinski minister za digitalno preobrazbo Mihajlo Federov je za Associated Press sporočil namere Kijeva. Prizadevajo si razviti sofisticirano vojsko z brezpilotnimi letali. Pomembnost te pobude bo očitna do konca leta.

Vendar pa Lember kljub temu napredku opozarja na nenehne izzive pri uporabi na bojišču. Za Euronews Next je povedal, da čeprav številna podjetja trdijo, da lahko odkrijejo brezpilotna letala na dolge razdalje, ovira ostaja njihova učinkovita nevtralizacija. Izpostavil je razlike v stroških med protiletalskimi raketami in brezpilotnimi letali. Ta razlika poudarja gospodarske težave. Obramba pred brezpilotnimi letali tako predstavlja fiskalni izziv.

Dejal je: “Največji izziv, s katerim se soočamo, je spopadanje z novimi grožnjami.

Na drugem tehnološkem področju so se uveljavila brezpilotna kopenska vozila ali roboti. Podjetje Milrem Robotics je od leta 2013 izdelalo 15 robotskih sistemov, ki so zdaj nameščeni v 16 državah, vključno z Ukrajino in več državami Nata. Ena od pomembnih stvaritev je “TheMis UGV”, diskreten, daljinsko voden robot, ki je dovolj vsestranski za oboroževanje, odstranjevanje bomb ali obveščevalne operacije.

Roboti presegajo človeške zmogljivosti na bojišču.

Razmere v Ukrajini potrjujejo učinkovitost robotike pri zaščiti človeških življenj, je na panelni razpravi v Talinu povedal Sten Allik, direktor CD&E pri podjetju Milrem Robotics. Allik je poudaril pomen strojev pri izboljšanju trajnosti vojaških kampanj in opozoril, da je bilo Ukrajini prodanih 14 robotov TheMIS.

Poudaril je, da so roboti na nekaterih področjih že presegli človeške zmogljivosti. Vendar pa trenutna tehnologija Milrem ostaja napol avtonomna in je zasnovana tako, da dopolnjuje in ne nadomešča frontnih enot. Zamisel o zamenjavi frontne linije s tehnologijo brez posadke sicer obstaja, vendar je Allik pojasnil, da tehnologija, ki bi podpirala takšen premik, še ni na voljo.

James Acuna iz Evropske mreže vlagateljev v obrambo je komentiral hiter tehnološki napredek. Omenil je, da se bo vsak protiletalski sistem, razvit pred letom 2019, zdel zastarel. Acuna je tudi opozoril, da se trg proti-dronov hitro razvija, pri čemer je Ukrajina v ospredju vojaških inovacij.

K temu pospešenemu tempu prispeva sposobnost ruskih sil, da hitro pripravijo protiukrepe za nove tehnologije Kijeva, je pojasnil Allik. Kdor bo sposoben upravljati ta neprekinjen cikel inovacij in protiukrepov, bo prevladal, je predlagal.

Po mnenju obrambnih strokovnjakov je ruska invazija na Ukrajino spodbudila več inovatorjev v sektorju obrambnih tehnologij. Ta trend je še posebej izrazit v Estoniji, ki meji na Rusijo. Arno Vaik, generalni direktor podjetja Threod Systems, estonskega proizvajalca dronov, je dejal, da se je pomen obrambne industrije po invaziji močno povečal. Opazil je vse večjo pripravljenost mladih, da se poleg inovativnih nalog vključijo tudi v tradicionalne obrambne vloge.

Strokovna skupina ugotavlja, da se je pogled na tehnologijo v vojskah in vladah močno spremenil. Zveza Nato je leta 2021 uvedla pospeševalnik obrambnih inovacij za severni Atlantik (DIANA), da bi spodbudila razvoj prelomnih tehnologij. Vaik omenja, da je bilo v zadnjem desetletju sodelovanje z vojaškimi strankami izziv, zlasti za mirovne države. Vendar se je sedanje okolje spremenilo. Vojske po vsem svetu so zdaj bolj dovzetne in bolje razumejo svoje zahteve.

Vir foto: Pexels Biznis24