Delegacija

V  soboto se je v Kijevu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim srečala visoka delegacija ameriškega kongresa. Obljubili so mu, da bodo ZDA poskušale Ukrajini v vojni proti Rusiji zagotoviti nadaljnjo podporo.

Delegacija katere predstavnik je bil Adam Smith, predsednik odbora predstavniškega doma za oborožene sile, je zadnja v nizu visokih ameriških obiskovalcev Ukrajine.

“ZDA skupaj z zavezniki in partnerji z zagotavljanjem gospodarske, vojaške in humanitarne pomoči, po vsem svetu stojijo ob strani Ukrajini. Za čim bolj učinkovito podporo predsedniku Zelenskemu in ukrajinskemu ljudstvu bomo, ko bodo nadaljevali svojo pogumno držo, še naprej iskali načine za čimbolj učinkovito podporo,” je delegacija zapisala v izjavi za javnost.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v sredo dejal, da bo Washington v Ukrajino poslal še štiri topniške raketne sisteme visoke mobilnosti. Skupno število do zdaj poslanih raketnih sistemov Ukrajini se bo tako povečalo na 16.

Izjava delegacije tega prenosa orožja ni posebej omenjala. Poleg tega naj bi Smith za Radio Free Europe/Radio Liberty, ki ga podpirajo ZDA, povedal, da so Washington in njegovi zavezniki pripravljeni predati več raketnih sistemov z več izstrelitvami.

Litva odpravila prepoved pošiljanja blaga v Kaliningrad

Litva je preklicala prepoved vnosa sankcioniranega blaga v ruski Kaliningrad in iz njega po železnici. Kaliningrad ob Baltskem morju je ruska enklava med Poljsko in Litvo. Na ozemlje se veliko blaga pripelje z vlakom skozi Litvo, saj ni povezana z Rusijo. 

Litva je prejšnji mesec v okviru sankcij EU prepovedala tranzit jekla in drugih kovin. Kaliningrad je glede oskrbe močno odvisen od tranzitnih poti skozi Litvo… o tem smo pisali tukaj.

Litovske železnice zdaj pravijo, da bodo s prevoz blaga na ozemlje nadaljevale. 

Evropska unija je prejšnji teden dejala, da prepoved tranzita vpliva samo na cestni, ne pa na železniški tranzit. Litva pa, da bi morala dovoliti Rusiji, da pošilja beton, les in alkohol čez ozemlje EU v Kaliningrad.

Orban poziva k novi EU strategiji za Ukrajino. Pravi, da sankcije niso uspešne.

Evropska unija glede vojne v Ukrajini  potrebuje novo strategijo. Sankcije proti Moskvi namreč ne delujejo, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban.

Orban pravi, da je zahodna strategija glede Ukrajine zgrajena na štirih stebrih:

  • da lahko Ukrajina zmaga v vojni proti Rusiji z Natovim orožjem
  • da bi sankcije oslabile Rusijo in destabilizirale njeno vodstvo
  • da bi sankcije bolj prizadele Rusijo kot Evropo
  • da bi se svet postavil v vrsto v podporo Evropi.

Strategija ni uspela, saj vlade v Evropi padajo kot domine, cene energije so narasle in je zdaj potrebna nova strategija, meni Orban… več tukaj.

Ruske rakete zadele pristanišče Odesa. Dogovor o izvozu žita je ogrožen.

Ruske rakete so zadele glavno ukrajinsko pristanišče Odesa, je danes sporočila ukrajinska vojska. Napad je velik udarec včeraj podpisanemu dogovoru o sprostitvi izvoza žita iz črnomorskih pristanišč… več tukaj.

Prelomni dogovor, ki sta ga Moskva in Kijev podpisala včeraj, je ključnega pomena za zajezitev naraščajočih svetovnih cen hrane… več tukaj.

Foto: Twitter