Volatilnost na Wall Streetu raste: Cboe indeks presegel 19

Delniški trgi [Foto: Freepik]

Volatilnost na Wall Streetu raste: Cboe indeks presegel 19

Indeks volatilnosti Cboe, znan kot “merilo strahu” Wall Streeta, je v ponedeljek presegel vrednost 19 in zaključil na najvišji ravni od oktobra lanskega leta. Ta indeks, ki služi kot barometer pričakovane nestabilnosti na trgu, se približuje ključni ravni 20, vrednosti, ki je bila nazadnje dosežena pozno jeseni 2023 med pandemijo, ko so trgovci izkazovali previdnost glede popravka lastniškega kapitala.

Dodatno zaskrbljenost vlagateljev odraža tudi CNN-ov indeks strahu in pohlepa, ki je ta teden padel v območje “strahu”. Še teden dni nazaj se je nahajal v “nevtralnem” območju, a je bil pred mesecem in letom v območju “pohlepa”. Ta indeks, sestavljen iz sedmih različnih meril, kaže padec pod povprečno oceno 50, kar vlagatelji razumejo kot znak nervoze na trgu.

Goldman Sachs-ov indeks panike je prav tako dosegel ravni, ki jih ni videl od začetka leta 2023, in pred tem med tržno razprodajo v letu 2022. To dodatno poudarja rastočo negotovost med tržnimi udeleženci, še posebej v času, ko se trg sooča z možnostjo, da bodo obrestne mere ostale višje dlje časa zaradi stopnjevanja konfliktov na Bližnjem vzhodu in zadržane monetarne politike.

Monetarna politika

Monetarna politika je že več kot leto dni v ospredju, saj se vlagatelji sprašujejo, kdaj ali če sploh bo Federal Reserve začela zniževati obrestne mere po zgodovinski kampanji zaostrovanja. Skladno s CME FedWatch orodjem, trgovci s terminskimi pogodbami ne pričakujejo znižanja obrestnih mer pred septembrom, kar je znatno kasneje od pričakovanj na začetku leta.

Razočaranje je bilo še večje prejšnji teden, ko so bili objavljeni natančno spremljani gospodarski podatki, ki kažejo, da inflacija ostaja nad 2-odstotno zaželeno mejo FED. To vzbujalo zaskrbljenost, da bi lahko stroški zadolževanja ostali visoki dlje, kot je bilo prej pričakovano.

Trg je doživel padec, saj so se glavni indeksi v aprilu umaknili z rekordnih vrednosti, doseženih na začetku leta. S&P 500 je padel za več kot 3 odstotke, Nasdaq Composite za skoraj 3 odstotke, medtem ko je Dow pripravljen zdrsniti za skoraj 5 odstotke. Zaradi tega padca je Dow le malo zaostal za ravno črto leta 2024, kar je velik preobrat po trgovanju blizu ključne ravni 40.000 pred nekaj tedni.

Cene nafte so padle zaradi skrbi glede povpraševanja, kljub povečanim napetostim na Bližnjem vzhodu. Terminske pogodbe za brent nafto so padle za 0,4 odstotka na 89,68 USD za sod, medtem ko je ameriška nafta zabeležila padec za 0,5 odstotka na 84,95 USD za sod. Cena zlata je ostala stabilna pri 2384,29 USD za unčo, blizu rekordne vrednosti 2431,29 USD.

[Vir: CNBC/Reuters]; Portal24; Foto: Freepik