Volitve: Maine diskvalificiral Trumpa zaradi vloge pri napadu na Kapitol

ByA.K.

29. decembra, 2023 , ,
Donald Trump [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]Donald Trump Wikimedia/Gage Skidmore

Volitve: Maine diskvalificiral Trumpa zaradi vloge pri napadu na Kapitol

Maine, ena od zveznih držav ZDA, se je v četrtek odločila, da bo Donaldu Trumpu preprečila kandidaturo na predsedniških volitvah prihodnjega leta. S tem je postala druga zvezna država v ZDA, ki je nekdanjega predsednika diskvalificirala zaradi njegove vloge pri napadu na Kapitol 6. januarja 2021.

Državna sekretarka države Maine, Shenna Bellows, članica Demokratske stranke, je svojo odločitev utemeljila na dejstvu, da je Trump spodbujal upor s širjenjem lažnih trditev o volilnih goljufijah na volitvah leta 2020 in pozival svoje privržence, naj zasedejo Kapitol, da bi preprečili potrditev glasovanja s strani zakonodajalcev.

Bellows je poudarila, da “ustava ZDA ne dopušča napada na temelje naše vlade” in je svojo sodbo zapisala v obsežni 34-stranski sodbi. Kljub odločitvi je možna pritožba na višje sodišče države, vendar je Bellows začasno odložila izvajanje svoje odločitve, dokler višje sodišče ne odloči o zadevi.

Trumpova kampanja je že napovedala, da bo vložila ugovor proti tej “grozni” odločitvi. Trumpovi odvetniki trdijo, da njegove pripombe na dan izgredov leta 2021 spadajo pod pravico do svobode govora in da ni bil vpleten v upor.

Pritisk na ameriško vrhovno sodišče

Odločitev države Maine velja samo za marčevske predčasne volitve, vendar bi lahko vplivala na Trumpov status za novembrske splošne volitve. To bo verjetno povečalo pritisk na ameriško vrhovno sodišče, da razreši vprašanja o Trumpovi upravičenosti v skladu z ustavno določbo, znano kot 3. oddelek 14. amandmaja. Vrhovno sodišče trenutno vključuje konservativno večino 6 proti 3, vključno s tremi sodniki, ki jih je imenoval Trump.

Trump je bil obtožen tako v zveznem primeru kot v Georgii zaradi svoje vloge pri poskusu razveljavitve volitev leta 2020, vendar ni bil obtožen upora, povezanega z napadom 6. januarja. Kljub tem obtožbam trenutno vodi v republikanski tekmi za predsedniško nominacijo po javnomnenjskih raziskavah.

Poleg odločitve Maina je Trumpa diskvalificiralo tudi vrhovno sodišče v Koloradu, kar ga uvršča med kandidate, ki niso upravičeni do predsedniškega položaja zaradi sodelovanja v uporu. Trump je napovedal pritožbo na vrhovnem sodišču v Koloradu. Izpodbijal bo izločitev glasovnic kot “nedemokratično”. Republikanska stranka Kolorada je prav tako vložila pritožbo na vrhovno sodišče.

Država je verjetno naklonjena demokratom

Podobni poskusi diskvalifikacije Trumpa so bili v drugih zveznih državah zavrnjeni, vključno z najvišjim sodiščem v Michiganu, ključnem bojnem polju na splošnih volitvah. Analitiki volitev v Mainu ocenjujejo, da je država verjetno naklonjena Demokratski stranki, kar pomeni, da naj bi predsednik Joe Biden imel prednost. Vendar pa je Trump v preteklih volitvah v Mainu osvojil vsaj en elektorski glas zaradi posebnega sistema razdelitve volilnega kolegija.

Za zmago na predsedniških volitvah morajo kandidati osvojiti vsaj 270 glasov volilnega kolegija. Skupine zagovornikov in nekateri volivci proti Trumpu so izpodbijali njegovo kandidaturo v več zveznih državah v skladu z 3. členom 14. amandmaja, ki je bil sprejet po državljanski vojni v ZDA, da bi preprečili bivšim konfederalcem službovanje v vladi. V nasprotju z drugimi zveznimi državami je v Mainu odločitev o diskvalifikaciji najprej sprejela državna sekretarka Bellows, preden jo bodo obravnavala sodišča.

vir; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore; Portal24