Volitve v Rusiji: Putin na poti v nov mandat

ByA.K.

15. marca, 2024 , ,
Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona/YT]

Volitve v Rusiji: Putin na poti v nov mandat

V Rusiji so se danes zjutraj odprla volišča za tridnevne predsedniške volitve, ki naj bi predsedniku Vladimirju Putinu zagotovile nov, šestletni mandat na oblasti. Glede na pomanjkanje resnih protikandidatov, se zdi Putinova zmaga skoraj zagotovljena. Volilni postopek se je začel na ruskem Daljnem vzhodu in bo trajal vse do nedelje zvečer, ko se bodo volišča ob 20. uri po lokalnem času zaprla v Kaliningradu, najzahodnejši točki Rusije, ki leži ob Baltskem morju.

Rusija, država, ki se razteza čez 11 časovnih pasov, pričakuje prve rezultate volitev kmalu po zaprtju zadnjega volišča. Državne agencije za javnomnenjske raziskave predvidevajo, da bo 71-letni Putin, ki že skoraj četrt stoletja drži oblast in se poteguje za peti mandat, prejel več kot 80 odstotkov glasov. Če se te napovedi uresničijo, bi to pomenilo Putinov največji volilni uspeh do sedaj.

Kljub prisotnosti treh formalnih tekmecev, ki volitvam dajejo videz kredibilnosti, se zdi, da imajo le malo možnosti za zmago. Njihova politična stališča so večinoma prokremeljska in podpirajo Putina. Morebitnim kandidatom, ki so se izrekli proti Putinovi vojni v Ukrajini, je bilo preprečeno kandidirati.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki običajno pošilja opazovalce na volitve, tokrat ni bila povabljena. Moskva ocenjuje število volilnih upravičencev v Rusiji na 112 milijonov, kar vključuje tudi 4,5 milijona ljudi iz okupiranih ukrajinskih regij Doneck, Luhansk, Zaporizhie in Herson. Dodatno lahko na volitvah sodeluje tudi dva milijona Rusov, ki živijo v tujini.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT