Volkswagen ID.3, Golf nove električne dobe, deležen prve prenove (video)

ByAna Koren

3. marca, 2023

Volkswagen ID.3, Golf nove električne dobe, deležen prve prenove

Sliši se sicer neverjetno, a ID.3, prvi model iz družine ID, ki je bil predstavljen leta 2019, doživlja svojo prvo prenovo. ID.3, imenovan Golf nove električne dobe, je model, s katerim je Volkswagen morda naredil največji korak naprej v svoji zgodovini. 

Model je zdaj v “obsežni nadgradnji”, ki se začne s prenovljenim dizajnom. ID.3 je tako dobil nov, bolj športen obraz z novimi lučmi in odbijačem, nadaljuje se z novim sprednjim pokrovom. S svojim videzom zdaj spreminja vizualno izkušnjo prednjega dela vozila, pri Volkswagnu pa pojasnjujejo, da je “zdaj videti daljši, ker je odstranjen ‘črni trak’ pod vetrobranskim steklom, dodatno vizualno pa ustvarijo vdolbine ob strani. vtis podaljšanja.”

Na zadku so spremembe težje opazne, zadevajo pa luči. Zavorne luči sedaj tvorijo obliko X, svetlobni elementi pa so minimalno povečani. Kot kažejo uradne fotografije, Volkswagen predstavlja tudi nov odtenek zelene z imenom Dark Olivine. 

Mere avtomobila so ostale v bistvu enake (4261 x 1809 x 1562 mm), razlika je še vedno. ID.3 je zdaj 6 mm nižji. 

V kabini naj bi bile vse spremembe izvedene v skladu z željami uporabnika. Avto je tako dobil nove obloge iz mehkejšega materiala, uveden je bil material Artvelours Eco iz reciklirane plastike. Sprednja maska ​​se ni spremenila, vendar zdaj gosti nove prezračevalne reže z oznako modela.

Digitalni kokpit ima 5,3-palčni zaslon, infozabavni zaslon pa ima diagonalo 12,3-palca. Vse skupaj je opcijsko opremljeno z AR head-up zaslonom s projekcijo informacij 10 metrov pred vozilom. Seveda je popolna varnostna oprema in ponudba asistenčnih sistemov. 

ID.3 ima tudi tehnologijo V2X (vehicle-to-everything), prek katere lahko komunicira z združljivimi vozili in infrastrukturo na razdalji do 800 metrov. 

Motor

Pridemo tudi v obrat, kjer moramo samo ponoviti snov. Na voljo sta dve bateriji s kapaciteto 58 in 77 kWh, ki zagotavljata doseg 426 oziroma 546 km po WLTP. Zadaj nameščen elektromotor proizvede 204 KM in 310 Nm, z njim različica Pro doseže 100 km/h v 7,3 sekunde, Pro S z večjo baterijo pa v 7,9 sekunde. Hitrost je omejena na 160 km/h.

Različica z manjšo baterijo je kompatibilna s polnilci z močjo do 120 kW, kar pomeni 5-80 odstotno kapaciteto v 35 minutah. Model z večjo baterijo ID.3 Pro S je mogoče polniti na polnilnicah z močjo do 170 kW, kar skrajša čas polnjenja za do 80 odstotkov na manj kot pol ure. 

Novost je opcija Plug & Charge, ki omogoča “dvosmerno polnjenje v prihodnosti in doma v kombinaciji z ustreznim sistemom upravljanja z energijo doma”.

Seznam naročil za novi ID.3 so v Nemčiji odprli konec lanskega leta, ponudba pa se začne pri 43.995 evrih . Volkswagen je napovedal začetek dobav do konca leta z vključitvijo še enega modela z manjšo baterijo. 

vir Foto: Volkswagen