Volkswagen proizvodnjo električnih avtomobilov seli na Kitajsko

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen se odločil za preoblikovanje svoje proizvodnje in razvoja ter usmeritev v Kitajsko. Kot je razkril član uprave Ralf Brandstaetter med obiskom v kitajskem mestu Hefei, je cilj podjetja proizvajati vozila “na Kitajskem za Kitajsko”. Ta strategija vključuje preusmeritev razvoja sestavnih delov vozil iz Nemčije v azijskega velikana, s čimer želijo zmanjšati stroške in izboljšati učinkovitost.

Brandstaetter je pojasnil, da si prizadevajo za vzpostavitev avtonomne vrednostne verige, ki jo je mogoče bolje nadzorovati. Ta korak vključuje prehod na kitajske dobavitelje, kar bi lahko rešilo morebitne težave pri uvozu ali izvozu, vključno s potencialnimi mednarodnimi sankcijami. Spomnil je tudi na vpliv vojn v Ukrajini in Gazi na kitajsko gospodarstvo.

Volkswagen namerava v ospredje postaviti proizvodnjo modularnih električnih vozil in majhnih električnih vozil, imenovanih sosedska električna vozila (NEV), z jasnim poudarkom na lokalni proizvodnji za lokalni trg. Razvoj sestavnih delov vozil se bo premaknil iz Nemčije v Hefei, kar bo prispevalo k zmanjšanju stroškov in prihranku časa.

“Izvedeli smo, da to ni mogoče z razdaljo 8000 kilometrov in časovno razliko šestih ur,” je pojasnil vodja raziskav in razvoja VW, Marcus Hafkemeyer, v Hefeiju, poudarjajoč pomembnost bližine proizvodnji k trgu.

Kljub temu da je Volkswagen vodilni prodajalec vozil z notranjim izgorevanjem na Kitajskem, se sooča s konkurenco domačih proizvajalcev električnih vozil. Z novo strategijo in povečano prisotnostjo na Kitajskem namerava VW okrepiti svoj položaj na trgu električnih vozil v prihodnosti.

vir; Foto: Pexels ; Portal24