Volkswagen se spopada s težavami, stroške je treba znižati

Izvršni direktor znamke Volkswagen, Thomas Schafer, je na nedavnem internem srečanju z vodstvom podjetja izrazil zaskrbljenost glede prihodnosti podjetja. Schafer je dejal, da je podjetje “v ognju” in da je “vse na nitki”. To nakazuje, da se nemški avtomobilski proizvajalec intenzivno trudi postati vodilni proizvajalec električnih vozil, hkrati pa oskrbovati svetovne trge z vozili z motorji z notranjim izgorevanjem.

Srečanje je potekalo po objavi mešanih rezultatov podjetja na področju električnih avtomobilov. Čeprav se je prodaja SUV-ja ID.4 v ZDA v drugem četrtletju letošnjega leta početverila v primerjavi z enakim obdobjem lani, je bil del tovarne Emden v Nemčiji, kjer sestavljajo ID.4, zaradi šibkega povpraševanja nedavno zaprt za šest tednov. Prodaja na Kitajskem je prav tako zaostala za pričakovanji. Slednje je, da bi ostali konkurenčni privedlo do znižanja cen najdonosnejših modelov. Na primer, cena kompaktnega avtomobila ID.3 na Kitajskem je bila znižana na 15.500 evrov (brez davka), v Evropi ta avtomobil stane približno 32.000 evrov brez davka, kar je dvakrat več.

Zahtevni časi

Schafer je na srečanju več kot 2000 direktorjev podjetij opozoril, da bodo naslednji tedni in meseci zelo zahtevni. Pozval jih je, naj dosežejo “majhne zmage” in napovedal uvedbo nove serije “programov uspešnosti”. Omenjeni programi, naj bi podjetju v naslednjih treh letih prihranili več kot 10 milijard evrov. Izvršni direktor VW je dejal, da podjetje še naprej vlagajo v novo tehnologijo in proizvodnjo električnih vozil, zato je nujno potrebna zamrznitev izdatkov. Priznal je, da so stroški v nekaterih področjih previsoki. Meni tudi, da so strukture in procesi preveč zapleteni, počasni in neprilagodljivi.

Volkswagen se trenutno pripravlja na začetek proizvodnje povsem nove električne limuzine ID.7 ter novih generacij bencinsko gnanih modelov Tiguan in Passat. Poleg tega namerava VW kmalu lansirati tudi serijo manjših, cenovno dostopnejših električnih avtomobilov. Cena teh avtomobilov bi se lahko gibala okoli 25.000 evrov. Znamka se aktivno bori za prevlado na trgu električnih vozil. Prav tako se VW sooča s izzivi, ki jih prinaša prehod na novo tehnologijo, hkrati pa ohranja konkurenčnost na področju vozil z motorji z notranjim izgorevanjem.

vir Foto: Volkswagen Portal24