Volkswagen zaradi slabega povpraševanja po električnih avtomobilih ukinja delovna mesta

Volkswagen zaradi slabega povpraševanja po električnih avtomobilih ukinja delovna mesta

Volkswagen (VW) avtomobilski gigant je napovedal, da bo zaradi slabega povpraševanja ukinil delovna mesta v svoji tovarni električnih vozil (EV) v Zwickau, Nemčija. Podjetje je sporočilo, da bo po izteku 12-mesečne pogodbe brez dela ostalo 269 delavcev, podrobnosti pa bodo določili v dogovoru s svetom delavcev v prihodnjih dneh.

VW je navedel trenutne tržne razmere kot razlog za odpuščanja, saj je povpraševanje po električnih avtomobilih šibko zaradi visoke inflacije in odprave državnih spodbud. Električni avtomobili so dražji od različic z notranjim zgorevanjem.

Tovarna v Zwickau, ki ekskluzivno sestavlja električne avtomobile za VW, Audi in Cupra, zaposluje skupno 10.700 delavcev, od tega 2200 delavcev za določen čas, ki bi lahko prav tako ostali brez dela.

Kljub temu je tiskovni predstavnik VW poudaril, da podjetje ostaja 100odstotno prepričano v potrebo nadaljevati pot proti električni mobilnosti in da načrti niso spremenjeni. Dodal je, da je prihodnost tovarne v Zwickau varna, in napovedal nove investicije.

Tovarna v Zwickau je bila prva tovarna VW, ki je začela proizvajati električna vozila, vključno z modeli VW ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback in Cupra Born. Proizvodnja avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem je bila prekinjena leta 2020. Kljub prostim zmogljivostim v tovarni Zwickau, podjetje načrtuje proizvodnjo Q4 e-tron in VW ID.3 tudi v drugih tovarnah.

“Tako v Bruslju kot v Zwickau bomo od konca leta 2023 izdelovali Q4 e-tron,” je povedala tiskovna predstavnica Audija.

vir Foto: Pexels Portal24