Volodimir Zelenski: Nisem prepričan, da je Putin živ

Ukrajina bo osvobodila Krim, je med nagovorom v živo na letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Govoril je tudi o Putinu.

“Nisem prepričan, da je predsednik Rusije, ki se včasih pojavi na televiziji, on. Nisem popolnoma prepričan, da je živ in da odloča, torej kdo tam odloča. Kakšni ljudje so? Teh informacij nimam. Ne razumem čisto, kako lahko evropskim voditeljem obljubite eno stvar, naslednji dan pa začnete popolno invazijo na državo. Enostavno ne razumem, s kom imamo opravka. Ko rečemo ‘mirovna pogajanja’, ne Ne razumem povsem, s kom bi se morali pogajati,” je dejal Zelenski.

Zelenski prosi za več orožja

Zelenski je zahodne zaveznike in partnerje znova pozval naj Ukrajini za pomoč v boju proti ruski agresiji, pošljejo več orožja. Dejal je, da Ukrajina nujno potrebuje opremo, topništvo in granate.

“Več stokrat smo govorili o pomanjkanju orožja. Ne moremo se boriti zgolj z motivacijo,” je dejal. “Ukrajinska zračna obramba ostaja šibka točka in Rusija bo z brezpilotnimi letali, verjetno kmalu izvedla novo serijo napadov” je dodal Zelenski.

“So časi, ko ni potrebe po obotavljanju. Ko morajo ljudje reči, dal ti bom tanke, če bo to storil nekdo drug,” je dejal.

O Krimu

Zelenski je ponovil svojo namero, da vrne Krim. “To ni namen, to je naša zemlja. Krim je naše morje in naše gore. Dajte nam svoje orožje in vrnili bomo, kar je naše,” je dejal. “Še vedno pa obstaja možnost, da Rusija zapusti to ozemlje, in ne samo to. Nihče ne pravi, da je odnose mogoče obnoviti, vendar je mogoče rešiti na tisoče življenj,” je dodal.

Na vprašanje o mirovnih pogajanjih je Zelenski dejal: “Mirovni pogovori ne pomenijo miru. Obe strani morata to razumeti. V zadnjih treh letih smo naredili vse, kar smo lahko, da z diplomacijo osvobodimo našo državo. Vrzel med našima državama je velika. Ni umetno. Izkopal ga je ruski predsednik Vladimir Putin. On stoji z lopato in bo s to lopato ostal v zgodovini.”

Foto: Zajem zaslona vir

Ne spreglejte…

Nemčija bo dovolila izvoz nemških tankov v Ukrajino, če ZDA pošljejo svoje

Nemčija bo dovolila pošiljanje nemških tankov v Ukrajino za pomoč državi pri obrambi pred Rusijo, če se ZDA strinjajo, da pošljejo svoje tanke, je za Reuters povedal vir nemške vlade.

Nemški kancler Olaf Scholz je to v zadnjih dneh večkrat poudaril za zaprtimi vrati, je dejal vir, ki je želel ostati anonimen. Zahodni zavezniki se bodo srečali v ameriškem letalskem oporišču v Nemčiji in sicer z namenom, da bi Ukrajini ponudili več orožja… več tukaj.

By A.K.

Komentar: