Volodimir Zelenski: Osvobodili bomo vso Ukrajino

Volodimir Zelenski: Osvobodili bomo vso Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obljubil, da bo vrnil vsak košček ozemlja, ki ga je Rusija vzela Ukrajini. Njegovi vojaki pa so na prvi liniji osvojili ozemlje v Bakhmutu. “Nobenega koščka naše države ne bomo prepustili sovražniku. Tiranija ne bo vladala nikjer,” je v svojem nočnem video nagovoru dejal Zelenski. “V celotni ukrajinski državi moramo vrniti svobodo, varnost in Evropo,” je dodal.

Njegove pripombe so prišle nekaj ur po tem, ko so ukrajinske čete, vključene v hude spopade za nadzor nad vzhodno regijo Doneck, povedale, da so potisnile ruske čete do dva kilometra na nekaterih mestih blizu Bakhmuta.

“Tam izvajamo učinkovite protinapade,” je v sredo zvečer za Telegram povedal Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil.

Sirski je povedal, da so enote ruske najemniške skupine Wagner v nekaterih delih zamenjale enote redne ruske vojske. Te slabše izurjene enote so zdaj poražene, je povedal poveljnik. Dodal je: “Bitka za Bahmut se nadaljuje.”

Andriy Biletskii, ustanovitelj ukrajinskega bataljona Azov, je na Telegramu izjavil, da je ozemlje popolnoma prosto ruskih vojakov in da sta bili vsaj dve ruski brigadi poraženi in zajeti. Medtem ko so se boji nadaljevali, je poveljnik Wagnerja Evgenij Prigožin dejal, da se boji, da bo njegova enota obkoljena v bojih okoli Bakhmuta.

Ukrajinci iz Bahmuta pregnali rusko brigado

Ukrajinske čete so sporočile, da so prisilile rusko pehotno brigado k umiku z območja blizu Bahmuta, kar je potrdilo nedavno izjavo vodje ruske skupine plačancev Wagnerja, da so ruske sile pobegnile. Moskva poročil obeh strani, da je 72. ločena motorizirana strelska brigada zapustila svoje položaje v jugozahodnem predmestju Bahmuta, ni komentirala.

Rusko obrambno ministrstvo se na Reutersovo prošnjo za komentar ni odzvalo, Reuters pa ni mogel neodvisno potrditi situacije na terenu. Ruska brigada ima običajno več tisoč vojakov. 

Šef Wagner: Ruska vojska je na begu

Bakhmut, mesto v vzhodni Ukrajini, je že od zime glavna tarča ruske ofenzive in prizorišče najbolj krvavih spopadov v Evropi po drugi svetovni vojni. Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je v torek dejal, da je ruska brigada zapustila svoje položaje. “Naša vojska beži. 72. brigada je zjutraj izgubila tri kvadratne kilometre, kjer smo izgubili okoli 500 ljudi,” je povedal Prigožin.več tukaj.

Vir dela besedila Foto: NextaTV Twitter